BibTex RIS Kaynak Göster

BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI

Yıl 2009, Cilt: 25 Sayı: 1, 59 - 70, 01.02.2009

Öz

Bakteriyosinler, bakteriler tarafından ribozomal olarak sentezlenen peptit ya da protein yapısındaki bileşiklerdir ve genellikle üretici suşa yakın akraba türlere karşı antimikrobiyel etki gösterirler. Bu polipeptitler, gıda bozulması ve gıda kökenli hastalık etmeni bakterilerin gelişimini engellemekte ve bu özelliklerinden dolayı gıda endüstrisinde büyük önem taşımaktadırlar. Konjugatif transpozonlar ya da plazmidler tarafından aktarılabilen bu özellik, endüstriyel açıdan önem taşıyan starter kültür suşlarının geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Bugüne dek tanımlanan bakteriyosinlerin çoğunun genetik ve biyokimyasal karakterizasyonu sonucunda; yapısı, fonksiyonu, biyonsentez ve etki mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olunsa da hala aydınlatılması gereken noktalar bulunmaktadır. Bu derlemede bakteriyosinlerin moleküler biyolojisi, direnç mekanizmaları ve endüstriyel uygulamaları özetlenmiştir.

Kaynakça

  • James R., Kleanthous C., Moore G.R., Microbiology, 142, 1569, 1996.
  • Riley M.A., Wertz J.E., Annu Rev Microbiol, 56, 117, 2002.
  • Cotter P.D., Hill C., Ross R.P., Nature Reviews Microbiology, 3, 777, 2005.
  • Gouaux E., Structure, 5, 313, 1997.
  • Silverstein K.A., Graham M.A., Paape T.D., VandenBosch K.A., Plant Physiology, 138, 600, 2005.
  • Thevissen K., Kristensen H.H., Thomma B.P., Cammue B.P., IE. François, Drug Discovery Today, 12, 966, 2007.
  • Hammami R., Zouhir A., Ben Hamida J., Fliss I., BMC Microbiology, 7, 89, 2007.
  • Linde A., Ross C.R., Avis E.G., Di L., Blecha F., Melgarejo T., Journal of Veterinary Internal Medicine, 22, 247, 2008.
  • Klaenhammer T.R., Biochemie, 70, 337, 1988.
  • Guder A., Wiedemann I., Sahl H.G., Biopolymers, 55, 62, 2000.
  • Bhunia A.K., Johnson M.C., Ray B., J Ind Microbiol, 2, 319, 1987.
  • Schillinger U., Lucke F.K., Appl Environ Microbiol, 55,1901, 1989.
  • Hastings J.W., Sailer M., Johnson K., Roy K.L., Vederas J.C., Stiles M.E., J Bacteriol, 172, 7491, 1991.
  • Joerger M.C., Klaenhammer T., J Bacteriol, 167, 439, 1986.
  • Vaughan E.E., Daly C., Fitzgerald G.F., J Appl Bacteriol, 73, 299, 1992.
  • Upreti G.C., Hinsdill R.D., Antimicrob Agents Chemother, 7, 139, 1975.
  • Kozak W., Bardowski J., Dobrzanski W.T., Bull Acad pol Sci, 24, 217, 1977.
  • Xie L., Miller L.M., Chatterjee C., Averin O., Kelleher N.L., van der Donk W.A., Science, 303, 679, 2004.
  • Diep D.B., Nes I.F., Curr Drug Targets, 3, 107, 2002.
  • Nes I.F., Diep D.B., Havarstein L.S., Brurberg M.B., Eijsink V., Holo H., Antonie van Leeuwenhoek, 70, 113, 1996.
  • Kupke T., Gotz F., Antonie van Leeuwenhoek, 69, 139, 1996.
  • Ingram L.C., Biochim Biophys Acta, 224, 263,1970.
  • Ehrmann M.A., Remiger A., Eijsink V.G., Vogel R.F., Biochim Biophys Acta, 1490, 355, 2000.
  • McAuliffe O., Ross R.P., Hill C., FEMS Microbiology Reviews, 25, 285, 2001.
  • Geiβler S., Gotz F., Kupke T., Journal of Bacteriology, 178, 284, 1996.
  • Kramer N.E., Smid E.J., Kok J., Kruijff B., de Kuipers O.P., Breukink E.J., FEMS Microbiol Lett, 239, 157, 2004.
  • Cleveland J., Montville T.J., Nes I.F., Chikindas M.L., Int J Food Microbiol, 71, 1, 2001.
  • De Vuyst L., Leroy F., Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 13, 194, 2007.
  • Sit C.S., Vederas J.C., Biochemistry and Cell Biology, 86, 116, 2008.
  • Rossi L.M., Rangasamy P., Zhang J., Qiu X.Q., Wu G.Y., Journal of Pharmaceutical Sciences, 97, 1060, 2008.
  • Gardiner G.E., Rea M.C., O’Riordan B., O’Connor P., Morgan S.M., Lawlor P.G., Lynch P.B., Cronin M., Ross R.P., Hill C., Applied and Environmental Microbiology, 73, 7103, 2007.
  • Gunn J., Trends in Microbiology, 16, 284, 2008.
  • Kraus D., Peschel A., Future Microbiology, 3, 437, 2008.
  • Holzapfel W.H., Geisen R., Schillinger U., Int J Food Microbiol, 24, 343, 1995.
  • Liu W., Hansen J.N., Appl Environ Microbiol, 56, 2551, 1990.
  • O’Sullivan L., Ross R.P., Hill C., J Appl Microbiol, 95, 1235, 2003.
  • Martinez-Cuesta C., Requena T., Pelaez C., FEMS Microbiol Lett, 217, 109, 2002.

BACTERIOCINS: ALTERNATIVE FOOD PRESERVATIVES

Yıl 2009, Cilt: 25 Sayı: 1, 59 - 70, 01.02.2009

Öz

Bacteriocins are ribosomally synthesized peptide or proteins and usually show antimicrobial effects against close relative strains to bacteriocin producers. Since these polypeptides prevent the development of bacteria which cause food spoilage and food borne diseases, bacteriocins are important in food industry. This characteristic, which can be transferred by conjugative plasmids or transposons, allows development of the starter culture strains which are important for industry. To date, although the mode of action, biosynthesis, functions and structures were highlighted with the result of genetic and biochemical characterization there has been still discrepancy to be illuminated. In this review, molecular biology, resistance mechanism and industrial applications of different bacteriocins were summarised.

Kaynakça

  • James R., Kleanthous C., Moore G.R., Microbiology, 142, 1569, 1996.
  • Riley M.A., Wertz J.E., Annu Rev Microbiol, 56, 117, 2002.
  • Cotter P.D., Hill C., Ross R.P., Nature Reviews Microbiology, 3, 777, 2005.
  • Gouaux E., Structure, 5, 313, 1997.
  • Silverstein K.A., Graham M.A., Paape T.D., VandenBosch K.A., Plant Physiology, 138, 600, 2005.
  • Thevissen K., Kristensen H.H., Thomma B.P., Cammue B.P., IE. François, Drug Discovery Today, 12, 966, 2007.
  • Hammami R., Zouhir A., Ben Hamida J., Fliss I., BMC Microbiology, 7, 89, 2007.
  • Linde A., Ross C.R., Avis E.G., Di L., Blecha F., Melgarejo T., Journal of Veterinary Internal Medicine, 22, 247, 2008.
  • Klaenhammer T.R., Biochemie, 70, 337, 1988.
  • Guder A., Wiedemann I., Sahl H.G., Biopolymers, 55, 62, 2000.
  • Bhunia A.K., Johnson M.C., Ray B., J Ind Microbiol, 2, 319, 1987.
  • Schillinger U., Lucke F.K., Appl Environ Microbiol, 55,1901, 1989.
  • Hastings J.W., Sailer M., Johnson K., Roy K.L., Vederas J.C., Stiles M.E., J Bacteriol, 172, 7491, 1991.
  • Joerger M.C., Klaenhammer T., J Bacteriol, 167, 439, 1986.
  • Vaughan E.E., Daly C., Fitzgerald G.F., J Appl Bacteriol, 73, 299, 1992.
  • Upreti G.C., Hinsdill R.D., Antimicrob Agents Chemother, 7, 139, 1975.
  • Kozak W., Bardowski J., Dobrzanski W.T., Bull Acad pol Sci, 24, 217, 1977.
  • Xie L., Miller L.M., Chatterjee C., Averin O., Kelleher N.L., van der Donk W.A., Science, 303, 679, 2004.
  • Diep D.B., Nes I.F., Curr Drug Targets, 3, 107, 2002.
  • Nes I.F., Diep D.B., Havarstein L.S., Brurberg M.B., Eijsink V., Holo H., Antonie van Leeuwenhoek, 70, 113, 1996.
  • Kupke T., Gotz F., Antonie van Leeuwenhoek, 69, 139, 1996.
  • Ingram L.C., Biochim Biophys Acta, 224, 263,1970.
  • Ehrmann M.A., Remiger A., Eijsink V.G., Vogel R.F., Biochim Biophys Acta, 1490, 355, 2000.
  • McAuliffe O., Ross R.P., Hill C., FEMS Microbiology Reviews, 25, 285, 2001.
  • Geiβler S., Gotz F., Kupke T., Journal of Bacteriology, 178, 284, 1996.
  • Kramer N.E., Smid E.J., Kok J., Kruijff B., de Kuipers O.P., Breukink E.J., FEMS Microbiol Lett, 239, 157, 2004.
  • Cleveland J., Montville T.J., Nes I.F., Chikindas M.L., Int J Food Microbiol, 71, 1, 2001.
  • De Vuyst L., Leroy F., Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 13, 194, 2007.
  • Sit C.S., Vederas J.C., Biochemistry and Cell Biology, 86, 116, 2008.
  • Rossi L.M., Rangasamy P., Zhang J., Qiu X.Q., Wu G.Y., Journal of Pharmaceutical Sciences, 97, 1060, 2008.
  • Gardiner G.E., Rea M.C., O’Riordan B., O’Connor P., Morgan S.M., Lawlor P.G., Lynch P.B., Cronin M., Ross R.P., Hill C., Applied and Environmental Microbiology, 73, 7103, 2007.
  • Gunn J., Trends in Microbiology, 16, 284, 2008.
  • Kraus D., Peschel A., Future Microbiology, 3, 437, 2008.
  • Holzapfel W.H., Geisen R., Schillinger U., Int J Food Microbiol, 24, 343, 1995.
  • Liu W., Hansen J.N., Appl Environ Microbiol, 56, 2551, 1990.
  • O’Sullivan L., Ross R.P., Hill C., J Appl Microbiol, 95, 1235, 2003.
  • Martinez-Cuesta C., Requena T., Pelaez C., FEMS Microbiol Lett, 217, 109, 2002.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA82MZ57DE
Bölüm Makale
Yazarlar

Nefise Akkoç Bu kişi benim

Pınar Şanlıbaba Bu kişi benim

Mustafa Akçelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akkoç, N., Şanlıbaba, P., & Akçelik, M. (2009). BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 59-70.
AMA Akkoç N, Şanlıbaba P, Akçelik M. BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2009;25(1):59-70.
Chicago Akkoç, Nefise, Pınar Şanlıbaba, ve Mustafa Akçelik. “BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25, sy. 1 (Şubat 2009): 59-70.
EndNote Akkoç N, Şanlıbaba P, Akçelik M (01 Şubat 2009) BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25 1 59–70.
IEEE N. Akkoç, P. Şanlıbaba, ve M. Akçelik, “BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 25, sy. 1, ss. 59–70, 2009.
ISNAD Akkoç, Nefise vd. “BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 25/1 (Şubat 2009), 59-70.
JAMA Akkoç N, Şanlıbaba P, Akçelik M. BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2009;25:59–70.
MLA Akkoç, Nefise vd. “BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 25, sy. 1, 2009, ss. 59-70.
Vancouver Akkoç N, Şanlıbaba P, Akçelik M. BAKTERİYOSİNLER: ALTERNATİF GIDA KORUYUCULARI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2009;25(1):59-70.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.