Pestisit (bitki koruma ürünü) kalıntı analizlerinde analiz edilecek örnekten ekstraksiyon çözeltisine geçen bileşikler matris etkisi oluşturarak kantitatif analizlerin sonucunu pozitif veya negatif yönde etkileyebilir. Bu çalışmada; güncel literatürlerin ve Avrupa Birliği (AB) direktiflerinin ışığında matris etkisinin mekanizması, bu etki üzerine önemli olan faktörler, matris etkisinin öneminin istatistiksel olarak ortaya konması ve bu sorunun çözüm alternatiflerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Matris etkisi sorununa çözüm yolları aranırken; matrisli kalibrasyonun doğrusallığı, metodun hesaplama limiti (LOQ), geri alımları ve tekrar edilebilirlikleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Bu olgu her bir pestisit ve matris bazında metot validasyonunu sürecinde rutin olarak değerlendirilmelidir.
Matris etkisi Matrisli kalibrasyon Düzeltme faktörü Analit koruyucu
In pesticide residue analysis, co-extracted compounds may effect the quantitation of analytical results at both side by inducing matrix-effect. With the update references and European Union (EU) Guides, this review article deals with the mechanism of matrix effect, effecting factors on matrix effect, the statistical significance of it, and alternative aproaches for the solution of matrix problem. While the find out the solution of matrix-induced effect, the assessment should be together with the some other criteria, such as, linearity of calibration, limit of quantiataion (LOQ), recovery, and repeatabilities. This phenomena must be evaluated routinely during the validation of method, based on each pesticide and matrix.
Matrix effect Matrix-matched calibration Correction factor Analyte protectans
Diğer ID | JA82RK58PD |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.