Bu çalışmada, laboratuvar ölçekli ardışık kesikli reaktörde aktif çamurun çökelebilirliğine sıcaklığın ve sıcaklıkta meydana gelecek 5 o C’lik artış ve azalmanın etkisi araştırılmıştır. Reaktörler, Elazığ Evsel Atıksu Arıtma tesisinden getirilen atıksuyla beslenmiştir. Sıcaklığın 20 o C olduğu reaktörde en düşük çamur hacim indeksi, çıkış suyu bulanıklık değeri ve daha yüksek çökelme hızı elde edilmiştir. Sıcaklığın artması (20 o C’den 25 o C ve 30 o C’e) ve azalması (20 o C’den 5 o C, 10 o C ve 15 o C’e) durumunda çamur hacim indeksi, çıkış suyu bulanıklık değeri artmış ve çökelme hızı azalmıştır. Sıcaklıkta yapılan 5 o C’lik artış (20 o C’den 25 o C’ye) ve azalma (25 o C’den 20 o C’ye) ise, çamur hacim indeksinin artmasıyla sonuçlanmıştır.
Ardışık kesikli reaktör Sıcaklık Çamur hacim indeksi Çökelme Atıksu
In this study, the effects of temperature, a 5 o C temperature upshift and a 5 o C temperature downshift on the settling properties of activated sludge was examined in lab-scale sequencing batch reactor. The reactors were fed with wastewater from the Elazığ Watewater Treatment Plant. In the reactor operated at 20 o C, it was obtained sludge with lower sludge volume index, lower turbidity of effluent and higher sedimentation velocity. The increasing (20 o C’den 25 o C and 30 o C’e) and decreasing (20 o C’den 5 o C, 10 o C and 15 o C’e) of temperature caused higher sludge volume index, turbidity and lower sedimentation velocity. A 5 o C temperature upshift (from 20 o C to 25 o C) and a 5 o C temperature downshift (from 25 o C to 20 o C) were associated with increasing of sludge volume index.
Sequencing batch reactor Temperature Sludge volume index Settling Wastewater
Diğer ID | JA82NE62MT |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 25 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.