Bu çalışmada, [100] doğrultusunda, oda sıcaklığındaki özdirenci ρ=0.07352 Ω-cm olan Molekuler Beam Epitaksi (MBE) tekniği ile büyütülmüş n-tipi GaAs yarıiletken kristali (400 µm kalınlığında ) kullanıldı. Yarıiletken kristal yaklaşık 5x5mm2 ’lik dilimler halinde kesildi, daha sonra bir yüzüne omik kontak yapmak için AuGe alaşımı, diğer yüzüne de doğrultucu kontak yapmak için CrNiCo alaşımı 10-5 tor basınç altında buharlaştırıldı. Böylece AuGe/MBE n-GaAs/CrNiCo Shottky Diyot yapıları oluşturuldu. Bu yapılar azot atmosferi altında 50 o C’lik basamaklarla 200 o C’den 650 o C’ye kadar tavlandı. Her bir tavlama sıcaklığı için I-V (akım-gerilim) karakteristikleri ölçüldü ve elde edilen karakteristik I-V eğrilerinden doyma akımı, engel yüksekliği ve idealite faktörü gibi parametreler üzerine termal tavlamanın etkileri araştırıldı.
Schottky diyod Metal/yarıiletken kontaklar Termiyonik emisyon Alan emisyonu
In this work, Moleculer Beam Epitaxy(M.B.E) grown n-type GaAs crystal (thicness 400 m ) was used with [100] direction and at room temperature resistivity = 0,07352 -cm. This semiconductor crystal wafer was cutted in forming slices approximately 5x5 mm2 , then one side of the wafer coated with AuGe alloy to make ohmic contact, the other side of the wafer coated with CrNiCo alloy to make rectifier contact under pressure 10-5 torr. Therefore CrNiCo/MBE n-GaAs/AuGe Schotky diode structures were produced. These structures were annealed with steps 50 o C from 200 oC up to 650 o C under nitrogen atmosphere. The I-V (current-voltage) characteristics were measured for each annealed temperature and investigation effects of thermal annealing on such as saturation current, barrier height, ideality factor parameters obtained from characteristic I-V curves.
Schottky diyod Metal/semiconductor contacts Thermionic emission Field emission
Diğer ID | JA83DF79JY |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2006 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Cilt: 22 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.