The two cement factories nearby Kayseri and most others in Turkey produce the pozzolan-blended portland cement known as “Portland Composed Cement” PKÇ/B-32.5R in compliance with the Turkish Standard: TS-12143 mainly because this standard allows for all the possible natural and industrial pozzolans to be blended with the portland cement clinker such as trass, ground shist, blast furnace slag, fly ash, and silica fume. Clincer ground finely in the cement factories nearby Kayseri yields the strength-based upper class cement known as PÇ-42.5. Hence, these factories commercially deal only two types of cements, namely: PKÇ/B-32.5R and PÇ-42.5, and unblended PÇ-32.5 type is not available. In this study, various concrete batches using PÇ-42.5 and PKÇ/B-32.5R, separately, each with the same cement dosage and the same mix recipe are produced, and their 2-day, 7-day, 28-day, 180-day, and 360- day strengths are compared.
Puzolan olarak, tras, öğütülmüş şist gibi doğal puzolanların yanı sıra, yüksek fırın cürufu, uçucu kül, silika füme gibi endüstriyel puzolanların hepsini kabul etmesinden dolayı, Kayseri civarındaki iki çimento fabrikasında ve ülkenin diğer birçok çimento fabrikasında TS-12143’te tanımlanan “Portland Kompoze Çimento” nun PKÇ/B-32.5R türü üretilmektedir. Öğütülmüş klinker puzolan katkısız halde iken dayanım bazına göre bir üst sınıf olan PÇ-42.5 oluşturmaktadır. Dolayısıyla, Kayseri yöresi çimento fabrikalarında PÇ-42.5 ve PKÇ/B-32.5R türü çimentolar piyasaya sunulmakta, PÇ-32.5 bulunmamaktadır. Bu deneysel çalışmada, PÇ-42.5 ve PKÇ/B-32.5R ile aynı çimento dozajı ve reçete ile üretilen betonların, 2-günlük, 7-günlük, 28-günlük, 180-günlük ve 360-günlük dayanımları karşılaştırılmıştır.
Diğer ID | JA83EY37YA |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 21 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.