BibTex RIS Kaynak Göster

Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü

Yıl 2003, Cilt: 19 Sayı: 1, 50 - 58, 01.06.2003

Öz

Alternatif akım devrelerinde kullanılan endüktif yüklerin ihtiyaç duyduğu reaktif güçlerin belirli teknikler kullanılarak karşılanması reaktif güç kompanzasyonu (RGK) olarak adlandırılmaktadır. RGK’nun yapılabilmesi için güç katsayısının mutlaka bilinmesi ve sürekli olarak izlenmesi gereklidir. Yapılan RGK çalışmalarında ise güvenilirliği, verimliliği ve değişik çalışma koşullarında sistemin kararlılığını sağlayabilmek için sürekli olarak yeni kontrol teknikleri geliştirilmektedir. Günümüzde RGK sistemleri denetleyici tabanlı olarak yapılmaktadır. Uygulamaya yönelik olan bu çalışma ile bir sistemin güç katsayısı denetleyici tabanlı olarak ölçülmüştür. Bu amaçla öncelikle bir faza ait akım ve gerilim bilgileri analog devreler yardımı ile denetleyiciye uygulanacak hale getirilmiştir. Daha sonra bu bilgiler PIC 16F84 denetleyicisine aktarılarak sistemin güç katsayısı hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen ölçme sistemi ile küçük genlikli harmonikler içeren sinyallerin güç katsayısı hatasız olarak ölçülebilmektedir

MEASUREMENT OF POWER FACTOR USING A MICROCONTROLLER

Yıl 2003, Cilt: 19 Sayı: 1, 50 - 58, 01.06.2003

Öz

Compensation of reactive powers of the inductive loads used in alternating circuits can be defined as reactive power compensation. The power factor of a system must be known and observed continuously for reactive power compensation. Many new techniques for the power factor compensation have been studied to obtain efficient, reliable and stable system. Nowadays, the power factor compensation systems are usually based on microprocessors. In this paper, experimental study to measure the system power factor by microcontroller is given. First of all, the current and voltage values of the system are measured. These measured values are then transferred to PIC 16F84 controller and the power factor of the system is calculated. Experimental results show that, this system can measure the power factor accurately without any error even the signals have harmonic with small amplitude

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83HH88KY
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlhami Çolak Bu kişi benim

Ramazan Bayındır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2003
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Cilt: 19 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çolak, İ., & Bayındır, R. (2003). Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 19(1), 50-58.
AMA Çolak İ, Bayındır R. Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2003;19(1):50-58.
Chicago Çolak, İlhami, ve Ramazan Bayındır. “Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19, sy. 1 (Haziran 2003): 50-58.
EndNote Çolak İ, Bayındır R (01 Haziran 2003) Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19 1 50–58.
IEEE İ. Çolak ve R. Bayındır, “Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, ss. 50–58, 2003.
ISNAD Çolak, İlhami - Bayındır, Ramazan. “Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 19/1 (Haziran 2003), 50-58.
JAMA Çolak İ, Bayındır R. Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19:50–58.
MLA Çolak, İlhami ve Ramazan Bayındır. “Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 19, sy. 1, 2003, ss. 50-58.
Vancouver Çolak İ, Bayındır R. Güç Katsayısının Bir Mikrodenetleyici Kullanarak Ölçümü. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2003;19(1):50-8.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.