BibTex RIS Kaynak Göster

AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Yıl 2002, Cilt: 18 Sayı: 1, 44 - 50, 01.06.2002

Öz

Bu makalede, adaptif metodlarla yapay zeka metodlarının sistem kimkillendirmedeki performansları karşılaştırılmıştır. En küçük kafes kareler (LSL), çift kafes (DL), affine projeksiyon algoritma (APA), en küçük ortalama kareler (LMS), normalize edilmiş LMS and rekursif en küçük kareler (RLS) klasik metodlar iken yapay sinir ağları (ANNs) ve tabu araştırma algoritması (TSA) ise bu çalışmada karşılaştırılan yapay zeka teknikleridir. Bu çalışmada, LSL, DL, LMS, RLS, NLMS, APA, TSA ve ANN algoritmaları iki AR sistem modelli üzerinde test edilmiştir. Burada test için 4 ve 6. dereceden sistemler kullanılmıştır. Genel olarak, adaptif metodların linear sistem modellemede daha başarılı olduğu anlaşılmıştır

COMPARISON OF ADAPTIVE AND ARTIFICIAL INTELLIGENCE TECHNIQUES ON AR SYSTEM MODELLING

Yıl 2002, Cilt: 18 Sayı: 1, 44 - 50, 01.06.2002

Öz

This paper presents a comparison for system identification between adaptive methods and artificial intelligent (AI) techniques. The adaptive methods are Least Squares lattice (LSL), Double Lattice (DL), Affine Projection Algorithm (APA), Least Mean Squares (LMS), Normalised LMS and Recursive Least Squares (RLS). The intelligent techniques are artificial neural networks (ANNs) and Tabu Search Algorithm (TSA). In this study, the performance of the methods (LSL, DL, LMS, RLS, NLMS, APA, TSA, ANNs) are tested on linear system identification with AR models. The fourth and sixth order test systems were selected. The adaptive methods were found successful in comparision with the AI techniques in system identification

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83JJ96CC
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şaban Özer Bu kişi benim

Şeref Sağıroğlu Bu kişi benim

Ahmet Kaplan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2002
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özer, Ş., Sağıroğlu, Ş., & Kaplan, A. (2002). AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 18(1), 44-50.
AMA Özer Ş, Sağıroğlu Ş, Kaplan A. AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2002;18(1):44-50.
Chicago Özer, Şaban, Şeref Sağıroğlu, ve Ahmet Kaplan. “AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 18, sy. 1 (Haziran 2002): 44-50.
EndNote Özer Ş, Sağıroğlu Ş, Kaplan A (01 Haziran 2002) AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 18 1 44–50.
IEEE Ş. Özer, Ş. Sağıroğlu, ve A. Kaplan, “AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 18, sy. 1, ss. 44–50, 2002.
ISNAD Özer, Şaban vd. “AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 18/1 (Haziran 2002), 44-50.
JAMA Özer Ş, Sağıroğlu Ş, Kaplan A. AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2002;18:44–50.
MLA Özer, Şaban vd. “AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 18, sy. 1, 2002, ss. 44-50.
Vancouver Özer Ş, Sağıroğlu Ş, Kaplan A. AR SİSTEM MODELLEMEDE KULLANILAN ADAPTİF VE YAPAY ZEKA METODLARININ KARŞILAŞTIRILMASI. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2002;18(1):44-50.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.