BibTex RIS Kaynak Göster

KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ

Yıl 2001, Cilt: 17 Sayı: 1, 43 - 48, 01.06.2001

Öz

Bu çalışmada, sobalarda soba tipi, kömür çeşidi ve kireç taşının, SOx, NOx, CO ve ısıl verim üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. İki ayrı soba tipi, üzerinde iki ayrı kömür cinsi kullanılarak çok miktarda deneysel sonuç elde edilmiş ve sunulmuştur. Bu çalışma ile yanma esnasında yakıttan kaynaklanan SOx emisyonlarının kireçtaşı ilavesi ile azaltılması amaçlanmıştır. Kireçtaşının turbo döküm sobada SOx emisyonu % 43 azalttığı, NOx emisyonunu % 17 artırdığı, ve ısıl performansı % 5 düşürdüğü, kovalı sobada ise SOx emisyonunu % 26 düşürdüğü, NOx emisyonunu % 36 artırdığı, ve ısıl performansı % 5 azalttığı tespit edilmiştir. Kömüre kireçtaşı katılmasının SOx emisyonunun azaltılması yönünde olumlu ve soba ısıl verimi üzerinde az da olsa olumsuz etki yaptığı tespit edilmiştir

EXPERIMENTAL INVESTIGATIONS OF THERMAL EFFECIENCY AND EMISSION BEHAVIOUR IN COAL STOVES

Yıl 2001, Cilt: 17 Sayı: 1, 43 - 48, 01.06.2001

Öz

In this study, experimental investigations of the effect of the type of stove, type of coal and limestone on the SOx,, NOx and CO emissions and also thermal efficiency of stoves have been performed. Wide range of experimental results have been obtained and presented in two different coal stoves. Experimental results have been given and discussed in terms of emission behaviour and thermal efficiency. The use of lime stone with coal, also discussed. The use of limestone with coal, decreased the SOx emission% 43 in the turbo stove, % 26 in the other stove and thermal efficiency about % 5 in both stoves

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83KE73VV
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa İlbaş Bu kişi benim

İlhan Asiltürk Bu kişi benim

Nafiz Kahraman Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 17 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İlbaş, M., Asiltürk, İ., & Kahraman, N. (2001). KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 17(1), 43-48.
AMA İlbaş M, Asiltürk İ, Kahraman N. KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Haziran 2001;17(1):43-48.
Chicago İlbaş, Mustafa, İlhan Asiltürk, ve Nafiz Kahraman. “KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17, sy. 1 (Haziran 2001): 43-48.
EndNote İlbaş M, Asiltürk İ, Kahraman N (01 Haziran 2001) KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17 1 43–48.
IEEE M. İlbaş, İ. Asiltürk, ve N. Kahraman, “KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, ss. 43–48, 2001.
ISNAD İlbaş, Mustafa vd. “KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 17/1 (Haziran 2001), 43-48.
JAMA İlbaş M, Asiltürk İ, Kahraman N. KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2001;17:43–48.
MLA İlbaş, Mustafa vd. “KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 17, sy. 1, 2001, ss. 43-48.
Vancouver İlbaş M, Asiltürk İ, Kahraman N. KÖMÜR SOBALARINDA ISIL VERİM VE EMİSYON DAVRANIŞININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2001;17(1):43-8.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.