Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ

Yıl 2007, Cilt: 23 Sayı: 1, 37 - 46, 01.02.2007

Öz

Erciyes Dağı’nda (Kayseri) yetişen geofitlerden Liliaceae ve Iridaceae familyalarından Ornithogalum (O. alpigenum, O. armeniacum, O. narbonense ve O. sphaerocarpum), Gagea (G. fistulosa, G. gageoides, G. glacialis, G. peduncularis ve G. villosa), Colchicum (C. szovitsii ve C.triphylum) ve Crocus (C. ancyrensis, C. chrysanthus ve C. danfordiae) cinslerine ait 14 türün polen morfolojileri ışık mikroskobu ve taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. İncelenen dört cinse ait türlerin polenleri, cins düzeyinde çok bariz olarak farklıklar göstermekte ve kolayca birbirinden ayrılabilmektedir. Crocus cinsine ait polenler, sferoidal şekilli, mikro ekinat ekzin süslemeli ve inaperturat, spiral furrow apertürlü iken; Colchicum cinsine ait polenler, oblat yada suboblat şekilli, rugulat retikulat ekzin süslemeli ve 2-5 porat apertürlü, Gagea cinsine ait polenler, oblat yada suboblat şekilli, retikulat, retikulo-kristat ekzin süslemeli ve 1-sulkat apertürlü, Ornithogalum cinsine ait polenler, prolat, subprolat şekilli, perforat, perforat-retikulat ekzin süslemeli ve 1-kolpat apertürlüdür. Yalnızca Colchicum ile Gagea cinslerinin polen şekilleri benzemekte ancak ekzin süslemesi ve apertür şekilleri bakımından kolayca birbirlerinden ayrılmaktadırlar. Çalışmanın amacı, incelenen taksonların polen morfolojilerini belirleyerek daha iyi tanınmalarına katkıda bulunmak ve ileride yapılacak taksonomik çalışmalara yardımcı olmaktır.

POLLEN MORPHOLOGY OF CERTAIN GEOPHYTE PLANTS (LİLİACEAE, IRİDACEAE) IN MOUNT ERCIYES, KAYSERI

Yıl 2007, Cilt: 23 Sayı: 1, 37 - 46, 01.02.2007

Öz

Pollen morphology was studied in 14 species belonging to family of Iridaceae and Liliaceae by LM microscope and SEM occurring in Mount Erciyes: genus Ornithagalum (O. alpigenum, O. armeniacum, O. narbonense and O. sphaerocarpum); genus Gagea (G. fistulosa, G. gageoides, G. glacialis, G. peduncularis and G. villosa); genus Colchicum (C. szovitsii and C.triphylum); genus Crocus (C. ancyrensis, C. chrysanthus and C. danfordiae). Among genera, the pollens showed pronounced morphological variation and separate each other easily. Pollen grains of genus Crocus were spheroidal, micro-echinate, inaperturate or spiraly furrow. However, Pollen grains of genus Colchicum were oblate or suboblate, rugulate-reticulateand 2-5 porate. Pollen grains of genus Gagea were oblate or suboblate, reticulate or reticulo-cristate, and 1-sulcate. Pollen grains of genus Ornithogalum were prolate or subprolate, perforate or perforate-reticulate and 1-colpate. Pollen shapes of Colchicum and Gagea were similar, but remaining pollen characters, structure and aperture, were different from each other. Aim of this study is to provide palynological information on 14 taxa and to help taxonomical studies in the future.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Diğer ID JA83AY86YC
Bölüm Makale
Yazarlar

Zerrin Karaca Bu kişi benim

Aysun Yaşar Bu kişi benim

Ebru Vural Bu kişi benim

Cem Vural Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2007
Yayımlandığı Sayı Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Karaca, Z., Yaşar, A., Vural, E., Vural, C. (2007). ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 23(1), 37-46.
AMA Karaca Z, Yaşar A, Vural E, Vural C. ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Şubat 2007;23(1):37-46.
Chicago Karaca, Zerrin, Aysun Yaşar, Ebru Vural, ve Cem Vural. “ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23, sy. 1 (Şubat 2007): 37-46.
EndNote Karaca Z, Yaşar A, Vural E, Vural C (01 Şubat 2007) ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23 1 37–46.
IEEE Z. Karaca, A. Yaşar, E. Vural, ve C. Vural, “ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 23, sy. 1, ss. 37–46, 2007.
ISNAD Karaca, Zerrin vd. “ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 23/1 (Şubat 2007), 37-46.
JAMA Karaca Z, Yaşar A, Vural E, Vural C. ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2007;23:37–46.
MLA Karaca, Zerrin vd. “ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 23, sy. 1, 2007, ss. 37-46.
Vancouver Karaca Z, Yaşar A, Vural E, Vural C. ERCİYES DAĞI’NDA (KAYSERİ) DOĞAL OLARAK YETİŞEN BAZI GEOFİT BİTKİLERİN (LİLİACEAE, IRİDACEAE) POLEN MORFOLOJİSİ. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2007;23(1):37-46.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.