Bu çalışmada tek makineli sıra-bağımlı hazırlık zamanlı iki ölçütlü çizelgeleme problemi ele alınmıştır. Problemde incelenen ölçütler toplam tamamlanma zamanı ( ∑C ) ve maksimum erken bitirmedir ( Emax ). NP-zor sınıfında olan bu problemi çözmek için 0-1 karışık tamsayılı programlama modeli önerilmiştir. Önerilen model, 12 işe kadar olan problem setleri için çözülebilmiştir. Büyük boyutlu problemleri çözmek için modifiye edilmiş NEH algoritması, tabu arama temelli sezgisel algoritmalar ve rassal arama yöntemleri kullanılmıştır. Deney sonuçlarına göre, sunulan sezgisel yöntemler 1000 işe kadar olan problemlerin çözümlerini bulabilecek etkinliktedir. İncelemelerimize göre ele aldığımız bu iki ölçütlü (toplam tamamlanma zamanı ve maksimum erken bitirme) sıra-bağımlı hazırlık zamanlı problem ( max 1/ sjk /α ∑C + βE ), ilk defa bu çalışmada ele alınmıştır.
We consider a bicriteria scheduling problem with sequence-dependent setup times on a single machine is considered. The objective function of the problem is minimization of the weighted sum of total completion time and maximum earliness. A 0-1 mixed integer programming model is developed for the problem which belongs to NP-hard class. Results of computational tests show that the proposed model is effective in solving problems with up to 12 jobs. For solving problems containing large number of jobs, modified NEH algorithm, tabu search based heuristic and random search methods are presented. According to computational results, heuristic algorithms are effective in finding problem solutions with up to 1000 jobs. According to the best of our knowledge, no works exists on the minimization of the weighted sum of total completion time and maximum earliness problem with sequence-dependent setup times.
Diğer ID | JA83BE63AD |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.