Biyolojik sistemlerin izlenmesi ve kontrolünde solunum parametrelerinin (oksijen tüketim hızı ( OUR ), oksijen transfer hızı (OTR), karbon dioksit transfer hızı (CTR ) ve solunum oranı ( RQ)) önemli yeri vardır. Bu parametreler yardımı ile mikroorganizmaların fizyolojik durumu sayısal olarak ifade edilir. Bu, mikroorganizmalar tarafından tüketilen O2 veya üretilen CO2 ’in belirlenmesi ile olur. Bu amaçla sıvıda çözünmüş oksijen azalması yada gaz fazında O2 azalması ve CO2 artışı belirlenir ve kütle dengesi yardımı ile solunum parametreleri hesaplanabilir. Bu yazıdaO2 azalması veCO2 artışının belirlenmesine dayalı solunum testleri açıklanmış ve biyokimyasal proseslerdeki uygulamalarına yer verilmiştir. Proses izlenmesi ve kontrolünde on-line gaz analizi ile belirlenen solunum parametrelerinin kullanımının avantajlı olduğu belirlenmiştir.
In controlling and monitoring of the biological systems, the respirometric parameters (oxygen uptake transfer rate (OUR ), oxygen transfer rate (OTR ), karbon dioxide transfer rate (CTR ) and respiration quotient ( RQ)) reserve an important place. By means of these parameters , the physiological state of microorganisms is numerical expressed. This is obtained via measure of consumed O2 or generated CO2 by microorganisms. For this aim, dissolved oxygen decrease in liquid phase or O2 decrease and CO2 increase in gas phase are determined, and respirometric parameters are calculated by mass balance. In this paper, the respirometric tests based on determining of O2 decrease and CO2 increase and the application in biochemical process of tests were explained. It was shown that using of respirometric parameters determined by means of on-line gas analysis has advantage in controlling and monitoring of the biological systems.
Diğer ID | JA83BC79NB |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.