Bu çalışmada, fizik lisans öğretimin sorunları Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü örneği üzerinde incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur. Bu amaçla öğrenci profili, ÖSS yüzdelik dilimleri ve başarı durumları analiz edilmiştir. Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğrencilerinin, önce Öğrenci Seçme Sınavındaki (ÖSS) yüzdelik dilimlerine ve ardından başarı düzeylerine yansıyan önemli bir güdülenme sorunu olduğu görülmüştür. Fizikçi olarak iş bulma olasılığının düşük görülmesi, güdülenme sorununun ve fizik bölümüne ikincil amaçlarla girilmesinin ana sebebi olarak değerlendirilmiştir. Ek olarak, fizik bölümü öğrencilerinin önemli bir kısmının dersleri zor veya çok zor bulduğu belirlenmiştir. Bu sonuç, ÖSS sistemi tarafından fizik bölümlerine yerleştirilen öğrencilerin bilgi ve deneyim birikimi bakımından yeterli alt yapıya ve gerekli zihinsel yeterliliğe sahip olmadıklarını göstermektedir. Çözüm, öğrenci seçme sisteminin iyileştirilmesine ek olarak, fizik bölümlerinin hem ÖSS sisteminin zaaflarını hem de istihdam sorununu en aza indirecek şekilde yeniden yapılandırılması ile mümkün görülmektedir.
In this study, the problems of undergraduate physics education are investigated on the sample of department of physics of Erciyes University and some proposals for solution are offered. For this purpose, the profile of the students, their percentage segments in the student selection exam and their performances are analyzed. It has found that the students studying at the department of physics of science and arts faculty of Erciyes University have a significant motivation problem. The main reason of the lack of motivation and going to the physics education with the secondary purpose is that the students consider the possibility of employment as low or very low. In addition, most of the students find the curriculum as difficult or very difficult. Hence, we conclude that the students, whose are placed into the physics by the student selection and placement system, are insufficient in point of background and intelligence. The solution lies in the structural change of the department, including reconstructing the physics curriculum, in addition to improve the student selection system.
Diğer ID | JA83BP34MS |
---|---|
Bölüm | Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 23 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.