Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 2, 1 - 2, 01.09.2016

Öz

Tümör çapı, meme kanserinin evresini ve prognozunu belirlemede kullanılan önemli bir parametredir. Biz de AgNOR alanı ile tümör çapı arasında bir ilişkinin olup olmadığını, bu sayede hastalığın evresinin ve prognozunun belirlenmesinde, AgNOR parametrelerinin de bir ölçüt olup olamayacağını araştırmayı amaçladık. Değerlendirmeye alınan 18 meme kanserli hastada ultrasonda gözlenen tümörün çapı bilgileri arşiv kayıtlarından alındı. AgNOR sayısı ve AgNOR alanı bilgileri ise arşivdeki preparatların incelenmesiyle elde edildi. Hastalar, Tümör Nod Metastaz sınıflama sistemindeki tümör çapı kriterlerine göre gruplara ayrıldı.  Böylece, tümör çapı 5-10 mm (T1b;n=8), 10-20 mm (T1c;n=5), ve 20-50 mm arasında olan hastalar (T2;n=5) olmak üzere üç grup oluşturuldu. Tümör çapları ile hem AgNOR alanı ortalamaları, hem de AgNOR sayı ortalamaları arasında güçlü bir korelasyon olduğunu saptadık (Sırasıyla r=0,740;P=0,000, r=0,771;P=0,000). İstatistiksel değerlendirmeyi, tümör çapı yerine, tümör çapının, sınıflama sistemindeki sınıfı ile yaptığımızda ise korelasyonun zayıfladığı görüldü. (Sırasıyla r=0,709;P=0,001, r=0,646;P=0,004). Hastaları, tümör çapına göre gruplara ayırıp yaptığımız değerlendirmede, grupları, hem AgNOR alanı ortalamaları hem de AgNOR sayı ortalamaları bakımından, birbirlerinden anlamlı derecede farklı bulduk (Sırasıyla; P=0,013; P=0,029). Tümör çapı ile AgNOR parametreleri arasında pozitif ilişkinin bulunması, AgNOR parametrelerinin de, meme kanserinin hem evrelenmesinde, hem de prognozunun öngörülmesinde kullanılabileceğini göstermektedir.

Kaynakça

  • Referans1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Köksal Bu kişi benim

Serap Doğan Bu kişi benim

Figen Öztürk Bu kişi benim

Nurhan Cücer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Köksal, M., Doğan, S., Öztürk, F., Cücer, N. (2016). Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 32(2), 1-2.
AMA Köksal M, Doğan S, Öztürk F, Cücer N. Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2016;32(2):1-2.
Chicago Köksal, Mehmet, Serap Doğan, Figen Öztürk, ve Nurhan Cücer. “Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı Ve AgNOR Sayısı Ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32, sy. 2 (Eylül 2016): 1-2.
EndNote Köksal M, Doğan S, Öztürk F, Cücer N (01 Eylül 2016) Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32 2 1–2.
IEEE M. Köksal, S. Doğan, F. Öztürk, ve N. Cücer, “Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, ss. 1–2, 2016.
ISNAD Köksal, Mehmet vd. “Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı Ve AgNOR Sayısı Ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32/2 (Eylül 2016), 1-2.
JAMA Köksal M, Doğan S, Öztürk F, Cücer N. Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32:1–2.
MLA Köksal, Mehmet vd. “Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı Ve AgNOR Sayısı Ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016, ss. 1-2.
Vancouver Köksal M, Doğan S, Öztürk F, Cücer N. Meme Kanseri Hücrelerindeki AgNOR Alanı ve AgNOR Sayısı ile Tümörün En Geniş Çapı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32(2):1-2.

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.