Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 2, 0 - 0, 01.09.2016

Öz

Bu çalışmanın amacı beyaz çimento ile üretilen betonların yüksek sıcaklık ve farklı soğutma koşulları sonrası fiziksel ve mekanik özelliklerindeki değişimin belirlenmesidir. Bu amaca yönelik olarak BPÇ 52.5 R çimentosu, kalker kırmataş agrega, Kırşehir şehir şebeke suyu ve süperakışkanlaştırıcı katkı maddesi kullanılarak C30 sınıfı beton karışımı hazırlanmıştır. Taze beton 12cm*50cm*60cm boyutlarında plak kalıba dökülerek, 14. gün 5 cm çapında karot örnekleri alınmıştır. 360. güne kadar kür havuzunda bekletilen karot örnekleri, etüv kurusu hale getirilerek 300, 450, 600, 750 ve 900 °C sıcaklıklara 3 saat süresince maruz bırakılmıştır. Referans olarak laboratuvar şartlarında (20 °C) bekletilen örnekler alınmıştır. Sıcaklık sonrası örnekler üzerinde fırın içerisinde kendiliğinden soğuma ve su ile ani soğuma şartları uygulanmıştır. Sıcaklık ve soğutma şartlarına maruz bırakılan beton örnekleri üzerinde ağırlık kaybı, ultrases geçiş hızı, basınç dayanımı deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak sıcaklık arttıkça betonun ağırlık kaybının arttığı, ultrases geçiş hızı ve basınç dayanımı değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Soğutma şartları arasındaki en belirgin fark 750 °C’de görülmeye başlanmıştır. Su ile aniden soğutulan örneklerin ağırlık kaybı (%7,74), ultrases geçiş hızı azalma oranı (%78,18) ve dayanım kaybı (%84,52) kendiliğinden soğumaya göre daha fazladır. Tepe sıcaklık olan 900 °C’de su ile yapılan ani soğutmada beton yapısı tamamen bozulmuştur. Kendiliğinden soğuyan örneklerde ise 900 °C’de basınç dayanımı % 89 oranında azalma göstermiştir.

Kaynakça

  • Referans1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlknur Bekem Kara Bu kişi benim

Cuma Kara Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kara, İ. B., & Kara, C. (2016). Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 32(2).
AMA Kara İB, Kara C. Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2016;32(2).
Chicago Kara, İlknur Bekem, ve Cuma Kara. “Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32, sy. 2 (Eylül 2016).
EndNote Kara İB, Kara C (01 Eylül 2016) Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32 2
IEEE İ. B. Kara ve C. Kara, “Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
ISNAD Kara, İlknur Bekem - Kara, Cuma. “Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32/2 (Eylül 2016).
JAMA Kara İB, Kara C. Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32.
MLA Kara, İlknur Bekem ve Cuma Kara. “Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
Vancouver Kara İB, Kara C. Beyaz Çimentolu Betonlarda Yüksek Sıcaklık Etkisinin Araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32(2).

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.