Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması

Yıl 2016, Cilt: 32 Sayı: 2, - , 01.09.2016

Öz

Dünya pek çok ciddi çevresel problemlerle karşı karşıyadır. Küresel ısınma problemi gecikmemesi gereken bir eylem noktasına ulaşmıştır. Bu nedenle sadece teknolojik gelişmelere umut bağlamak değil aynı zamanda geleneksel teknolojilerde kullanarak gerçekçi çözümler oluşturulmalıdır.

Bu çalışmada otomobillerdeki fren balatalarının içerisinde yağlayıcı olarak kullanılan anitimonun aşınarak çevreye yaydığı olumsuz etkiler araştırılmıştır. Fren balataları, otomobilin mekanik güç iletiminde kullanılmaktadır. Balatalar frenleme esnasında sıcaklıktan dolayı aşınmaya maruz kalarak çevreye partikül yaymaktadırlar. Bu partiküller balatanın içerisinde özellikle yağlayıcı olarak kullanılan Antimon (Sb) insan üzerinde kanser riski oluşturabilir. Bu nedenle sağlıklı yaşam ve çevreye duyarlı alternatifleri için Akıllı Ürün Sistemi uygulanılmalı ve balatalar eko tasarım özelliklerine sahip malzemelerden oluşmalıdır.

Kaynakça

  • Referans1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Timur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 32 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Timur, M. (2016). Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, 32(2).
AMA Timur M. Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2016;32(2).
Chicago Timur, Mustafa. “Fren balatalarında kullanılan Antimonun çevre Ve Insan sağlığına Etkilerinin araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32, sy. 2 (Eylül 2016).
EndNote Timur M (01 Eylül 2016) Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32 2
IEEE M. Timur, “Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması”, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
ISNAD Timur, Mustafa. “Fren balatalarında kullanılan Antimonun çevre Ve Insan sağlığına Etkilerinin araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi 32/2 (Eylül 2016).
JAMA Timur M. Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32.
MLA Timur, Mustafa. “Fren balatalarında kullanılan Antimonun çevre Ve Insan sağlığına Etkilerinin araştırılması”. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi, c. 32, sy. 2, 2016.
Vancouver Timur M. Fren balatalarında kullanılan antimonun çevre ve insan sağlığına etkilerinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fen Bilimleri Dergisi. 2016;32(2).

✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.