Mobile banking is an application used on a smartphone or tablet that allows you to perform your banking transactions by connecting to the internet from your mobile device without having to go to the branch. Mobile banking usage showed a rapid increase in the last 10 years in Turkey as well as all over the world. However, the fact that some bank customers do not prefer mobile banking for different reasons increases the importance of investigating the factors that affect customers' adoption of mobile banking. It is important that banks adopt the latest information technology system to better understand changing customer needs. The Technology Acceptance Model (TAM) is an information systems theory is used to measure the response of consumers to technological change. The main objective in this research is to analyze the relationships among the factors that determine the attitude of bank customers using mobile banking application via the TAM theory. This research data was collected from surveys applied to public, private and participation bank customers in Konya province. The collected data set was tested by the Structural Equation Model method.
Structural Equation Model Technology Acceptance Model Mobile Banking
Mobil bankacılık, şubeye gitmek zorunda kalmadan bir akıllı telefon veya tablet ile mobil cihazınızdan internete bağlanarak bankacılık işlemlerinizi gerçekleştirmenizi sağlayan bir uygulamadır. Mobil bankacılık kullanımı son 10 yılda Türkiye'de ve tüm Dünyada hızlı bir artış göstermektedir. Bununla birlikte, bazı banka müşterilerinin mobil bankacılığı henüz tercih etmemesi, müşterilerin mobil bankacılığı benimsemesini etkileyen faktörlerin araştırılmasının önemini artırmaktadır. Değişen müşteri ihtiyaçlarını daha iyi anlamak için bankaların en son bilgi teknolojisi sistemini benimsemesi önemlidir. Teknoloji Kabul Modeli (TAM), tüketicilerin teknolojik değişime tepkisini ölçmek için kullanılan bir bilgi sistemleri teorisidir. Bu araştırmanın temel amacı, mobil bankacılık uygulamasını kullanan banka müşterilerinin tutumlarını TAM teorisi ile analiz etmektir. Bu araştırma verileri Konya ilindeki kamu, özel ve katılım bankası müşterilerine uygulanan anketlerden toplanmıştır. Elde edilen veriler Yapısal Eşitlik Modeli yöntemi ile test edilmiştir.
Yapısal Eşitlik Modeli Teknoloji Kabul Modeli Mobil Bankacılık
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Diğer |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 36 Sayı: 2 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.