Öz: Yeşil üretim için çevreci termoplastik malzeme seçimi imalat sektörü için çeşitli cihazların tasarlanmasında ve üretilmesinde hayati bir rol oynar. Kabul edilebilir bir polimerik malzeme seçme kararı çeşitli değerlendirme kriterleri gerektirir çünkü günümüzde her biri kendi özelliklerine, uygulamalarına, faydalarına ve dezavantajlarına sahip çok sayıda alternatif malzeme mevcuttur. Bu çalışmada, yeşil üretim için çevresel etki temelli uygun termoplastik malzemelerin seçimi için karşılaştırmalı bir hibrit çok kriterli karar verme (ÇKKV) yaklaşımı önerilmektedir. Karar modeli üç ana başlık altında dokuz değerlendirme kriteri ve altı alternatif malzemeden oluşmaktadır. Bu amaçla, malzeme seçim problemlerini çözmek için üç farklı hibrit ÇKKV yöntemi uygulanmıştır (AHP-CoCoSo, AHP-COPRAS ve AHP-WASPAS). Elde edilen sonuçlara göre PP, PVC ve de ABS umut verici özellikler göstermiştir. Ayrıca Spearman'ın sıralama korelasyon analizi yapılmış ve kullanılan hibrit yöntemler birbirleriyle tutarlı sıralamalar üretmiştir. Sonuç olarak, PP'nin yeşil üretim için çevresel etki temelli en uygun termoplastik olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, PVC ve ABS’nin de PP'den sonra önerilebilecek en iyi alternatifler arasında yer aldığı sonucuna varılmıştır. Çalışma, malzeme seçeneklerini sıralamak ve seçim prosedürünü geliştirmek için ÇKKV tekniklerinin kullanımını desteklemektedir. Araştırma, polimerik malzemelerin yeşil üretim süreçleri için seçim mekanizmasına dahil olan endüstriyel yöneticilere ve akademisyenlere büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Termoplastik Malzeme Seçimi Yeşil Üretim Çevresel Etki Sürdürülebilirlik Çok Kriterli Karar Verme
The choice of environmentally friendly thermoplastic materials for green manufacturing plays a vital role in the design and manufacture of various devices for the manufacturing sector. The decision to select an acceptable polymeric material requires a variety of evaluation criteria because there are many alternative materials available today, each with its own characteristics, applications, benefits and drawbacks. In this study, a comparative hybrid multi-criteria decision making (MCDM) approach is proposed for the selection of suitable thermoplastic materials for green manufacturing based on environmental impact. The decision model consists of six alternative materials and nine evaluation criteria under three main categories. For this purpose, three different hybrid MCDM methods are applied to solve material selection problems (i.e., AHP-CoCoSo, AHP-COPRAS and AHP-WASPAS). According to the results obtained, PP, PVC and ABS showed the promising properties. In addition, Spearman's rank correlation analysis is performed, and the hybrid methods used produce consistent rankings with each other. As a result, it is concluded that PP is the most suitable thermoplastic for green manufacturing based on environmental impact. In addition, it is concluded that PVC and ABS are among the best alternatives to be recommended after PP. The study supports the use of MCDM techniques to rank material options and improve the selection procedure. The research will greatly assist industrial managers and academics involved in the selection mechanism for green manufacturing processes of polymeric materials.
Thermoplastic Material Selection Green Manufacturing Environmental Impact Sustainability Multi Criteria Decision Making
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 39 Sayı: 1 |
✯ Etik kurul izni gerektiren, tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
✯ Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde; olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, makalelerde Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer verilmelidir.
✯ Dergi web sayfasında, hakem, yazar ve editör için ayrı başlıklar altında etik kurallarla ilgili bilgi verilmelidir.
✯ Dergide ve/veya web sayfasında, ulusal ve uluslararası standartlara atıf yaparak, dergide ve/veya web sayfasında etik ilkeler ayrı başlık altında belirtilmelidir. Örneğin; dergilere gönderilen bilimsel yazılarda, ICMJE (International Committee of Medical Journal Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınmalıdır.
✯ Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.