The question of methodology in internet studies has started to attract the attention of researchers since this tool began to be used widely since the 2000s. This interest, especially in the period of web 2.0 and social media tools has increased more and more. Internet, being the focus of interdisciplinary studies and which is offering virtual methods, continues to be a subject for social scientist. According to some researchers, Internet also brings some risks to perform research in the social sciences.The ever-changing Internet environment and data, make it impossible to secure ceteris paribus condition. This also raises the question of the validity of the research methodology. On the other hand the ease and cheapness of data collection on the internet compared to traditional media, as well as the opportunity to reach a wider sampling via Internet appear to be the positive aspects of the study area. In this study, internet based data collection methods with the transition from the web 1.0 era to web 2.0, and research methods based on social media are explained. The shortcomings of these applications will be discussed. How quantitative and qualitative research methods can be applied to investigate web 2.0 tools and what can be done to remedy the deficiencies of these applications will be discussed. Thus, different methods used in different fields and studies carried out by the literature review and new methodological problems will be revealed.
internet web 2.0 methodology qualitative and quantitative research.
İnternetin geniş kitlelerce kullanılmaya başladığı 2000’li yıllardan itibaren, internet çalışmalarındaki yöntem sorunu araştırmacıların ilgisini daha fazla çekmeye başlamıştır. Bu ilgi, özellikle web 2.0 dönemi ve sosyal medya araçlarıyla birlikte daha da artmıştır. Disiplinlerarası çalışmaların odağı olan internet sunduğu sanal yöntemlerle, sosyal bilimcilerin araştırmalarına konu olmaya devam etmektedir.
Bazı araştırmacılara göre, internet zamanında sosyal bilimler araştırması yapmak bazı riskleri de beraberinde getirmektedir. İnternet ortamında sürekli değişen verilerle araştırma yapmak, çoğu zaman ceteris paribus[1] koşulunu sağlamayı imkansız kılmaktadır. Bu da yapılan araştırmaların yöntemsel olarak geçerliliği sorununu gündeme getirmektedir. Diğer taraftan, geleneksel medyaya kıyasla, internet üzerinden veri toplamanın kolaylığı ve ucuzluğu ve de daha geniş bir örnekleme ulaşabilme imkanı, internetin çalışma alanı olarak ortaya koyduğu artılar olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek iletişim araştırmaları, gerek pazar araştırmaları gerekse sosyolojik araştırmalar bakımından farklı eğilimlerle ele alınan internet araştırmalarında, amaç ne olursa olsun, bazı yöntem sorunları yaşanabilmektedir. Bu çalışmada, web 1.0 döneminden web 2.0 dönemine geçişte, internet tabanlı veri toplama yöntemleri ve sosyal medyayı temel alan araştırmaların sunduğu yöntemler açıklanarak uygulamaya ilişkin eksikliklere değinilecektir. Niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemlerinin, web 2.0 araçlarını araştırırken nasıl uygulanabileceği ve bu uygulamaların eksiklerinin giderilmesi için neler yapılabileceği tartışılacaktır. Böylelikle farklı alanlarda yapılan ve farklı yöntemleri kullanan çalışmalar üzerinden yapılan literatür taraması ile yöntem sorunları ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Türkçe Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 12 Temmuz 2014 |
Gönderilme Tarihi | 15 Nisan 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 |