Araştırma Makalesi

Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama

Sayı: 62 1 Nisan 2012
PDF İndir
EN TR

Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama

Öz

20. yüzyılın başlarından itibaren özellikle Freud ve onu takip edenlerin psikanaliz üzerine çalışmaları ve bunları sanatçıya ve sanat eserine uygulamaları, edebiyat alanında da edebi esere ve yazara karşı yeni bir perspektif yaratmıştır. Bu çerçevede metnin en küçük biriminden yazara kadar uzanan geniş bir alan psikanalitik bakışın malzemesi haline gelir. Bu yazının konusu olan yazar psikanalizi, bir anlamda yazarın eserindeki gizli stratejilerini keşfetmeyi amaçlar. Metnin gerçekte yazarın bilinçaltının bir yansıması olduğunu varsayarak iç bağlantıların arkasındaki gizli anlamları keşfetmeye çalışır.

Bu yazıda edebiyatımızda bu tarzda bir incelemeye en uygun yazarlardan biri olan Peyami Safa’nın Yalnızız romanı ele alınacak ve yazar psikanalizi bakımından incelenecektir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aytaç, Gürsel (1999), Çağdaş Türk Romanları Üzerine İncelemeler, Gündoğan Yayınları, Ankara.
  2. Aytaç, Gürsel (1999), Genel Edebiyat Bilimi, Papirüs Yayınları, İstanbul.
  3. Ayvazoğlu, Beşir (1998), Peyami-Hayatı Sanatı Felsefesi Dramı, Ötüken Yayınları, İstanbul.
  4. Berg, Hank de (2003), Freud’s Theory and its Use in Literary and Cultural Studies, Camden House, N.Y. USA.
  5. Cebeci, Oğuz (2004), Psikanalitik Edebiyat Kuramı, İthaki Yayınları, İstanbul.
  6. Foucoult, Michel (2006), Seçme Yazılar-6 Sonsuza Giden Dil, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  7. Frankland, Graham (2000), Freud’s Literary Culture, Cambridge University Press, Cambridge.
  8. Freud-Jung-Adler (1981), Psikanaliz Açısından Edebiyat, (Çeviren: Selahattin Hilav) Dost Kitapevi Yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2012

Gönderilme Tarihi

1 Ocak 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Sayı: 62

Kaynak Göster

APA
Balcı, Y. (2012). Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama. Erdem, 62, 17-26. https://izlik.org/JA79ME62WX
AMA
1.Balcı Y. Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama. Erdem. 2012;(62):17-26. https://izlik.org/JA79ME62WX
Chicago
Balcı, Yunus. 2012. “Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama”. Erdem, sy 62: 17-26. https://izlik.org/JA79ME62WX.
EndNote
Balcı Y (01 Nisan 2012) Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama. Erdem 62 17–26.
IEEE
[1]Y. Balcı, “Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama”, Erdem, sy 62, ss. 17–26, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ME62WX
ISNAD
Balcı, Yunus. “Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama”. Erdem. 62 (01 Nisan 2012): 17-26. https://izlik.org/JA79ME62WX.
JAMA
1.Balcı Y. Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama. Erdem. 2012;:17–26.
MLA
Balcı, Yunus. “Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama”. Erdem, sy 62, Nisan 2012, ss. 17-26, https://izlik.org/JA79ME62WX.
Vancouver
1.Yunus Balcı. Psikanalist Bir Romancının Psikanalizi Yalnızız’da Yazarın Psikanalizi Üzerine Bir Uygulama. Erdem [Internet]. 01 Nisan 2012;(62):17-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79ME62WX

Dergimize makale başvuruları Yayın Takip Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir.