Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ATATÜRK, CUMHURİYET, EĞİTİMDE ULUSALLIK VE BÜTÜNLÜK

Yıl 1998, Cilt: 11 Sayı: 31, 105 - 116, 01.09.1998

Öz

Varoluşunu Atatürk'e, onun silah arkadaşlarına ve aziz şehitlerimize borçlu olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti, aslında bir devrimler mabedinin çaüsıdır. Atatürk’ün öngördüğü ve doğrudan uygulayıcısı olduğu devrimlerin her biri çağdaş bir ülke olmamızın olmazsa olmaz koşullarıdır. Bu devrimlerin birini bile önemsiz saymak, tümünü önemsizleşdrmek anlamına gelecektir; bu çok açıktır. Bu bilgiyi, bu deneyimi 70 yılı aşkın Cumhuriyet tarihimizden biliyoruz. 75 yıllık Cumhuriyet tarihimizin öncesinde, ulusal varlığımızın, dünyanın dört bir yanına yayılacak güçte olması, bizim için bir övünç kaynağı olmaktan artık çıkmalıdır. Görülmüştür ki, büyük tarihçi İbn Haldun'un andk uygarlıklar için saptadığı biçimde, Osmanlı imparatorluğu da bütün antik imparatorlukların kaderi olan "doğma", "büyüme" ve "sönme" evrimini yaşamazlık edememiştir. İşte tam sönme aşamasında, küllerinden yeniden doğan mitolojik Anka Kuşu gibi, yeni bir gerçek ortaya çıkmışür; bu gerçek Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bu gerçek, yalnızca Türk ulusu için değil, bütün dünyanın mazlum ulusları için ulusal kurtuluş yolunu aydınlatan ilk meşale olma misyonunu da üsdenmişdr.

Kaynakça

  • -
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Erdem
Yazarlar

Mehmet Haberal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 11 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Haberal, M. (1998). ATATÜRK, CUMHURİYET, EĞİTİMDE ULUSALLIK VE BÜTÜNLÜK. Erdem, 11(31), 105-116.

ERDEM Dergisi TR Dizin, MLA International Bibliography, EBSCOhost, SOBIAD, ASI (Advanced Science Index) İSAM, DAVET, AYK Dergi Dizini ve Academindex tarafından dizinlenmektedir.

ERDEM Journal is indexed by TR Dizin, MLA International Bibliography, EBSCOhost, SOBIAD, ASI (Advanced Science Index) ISAM, DAVET, AYK Journal Index and Academindex.