Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on the Characters of Carpets' Composition From Nevsehir, Nigde, Konya and Their Environ

Yıl 1999, Cilt: 10 Sayı: 28, 95 - 100, 01.10.1999

Öz

Kaynakça

  • -

NEVŞEHİR, NİĞDE, KONYA YÖRESİ HALILARININ KOM POZİSYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Yıl 1999, Cilt: 10 Sayı: 28, 95 - 100, 01.10.1999

Öz

Türk kültürünün değerli bir halkasını oluşturan halı sanatı, gelenekli sanatlarımız içindeki değişmez yerini tarih boyunca korumuştur. Bu sebeple Türk halı sanatı, Türk tarihi içinde şekillenir ve Türk sanatı tarihi içindeki geniş yelpazede en köklü yeri alır. Hiçbir görsel sanat eğitimi almamış olan Anadolu insanı, geçmiş kültüründen beslenerek üstün bir estetik anlayışa sahip olmuştur. Bundan dolayı dokudukları halılar, fonksiyonellikten öteye, kompozisyonlarındaki ulaşılan estetik başarı ile her dönemde beğeni toplamıştır. Hatta bazı ressamların tablolarında kullanıldığını görürüz. 13. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar gelişimini kesintisiz sürdüren Türk halı sanatındaki ekleme ve değişiklikler ile oluşan her gelişme, yeni halı tipleri ortaya çıkararak konuyu zenginleştirmiştir. Böylece Anadolu'da birbirinden farklı önemli halı merkezleri oluşmuştur. 

Kaynakça

  • -
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Erdem
Yazarlar

Hakan Çiloğlu

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1999
Yayımlandığı Sayı Yıl 1999 Cilt: 10 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA Çiloğlu, H. (1999). NEVŞEHİR, NİĞDE, KONYA YÖRESİ HALILARININ KOM POZİSYON ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ. Erdem, 10(28), 95-100.

ERDEM Dergisi TR Dizin, MLA International Bibliography, EBSCOhost, SOBIAD, ASI (Advanced Science Index) İSAM, DAVET, AYK Dergi Dizini ve Academindex tarafından dizinlenmektedir.

ERDEM Journal is indexed by TR Dizin, MLA International Bibliography, EBSCOhost, SOBIAD, ASI (Advanced Science Index) ISAM, DAVET, AYK Journal Index and Academindex.