Araştırma Makalesi

Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram'da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Cilt: 8 Sayı: 2 25 Aralık 2023
PDF İndir
EN TR

Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram'da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öz

Spor yöneticilerinin, sporu takip eden bireylerin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda adım atarak rekabet üstünlüğü elde edebilmesi için stratejik hareket etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle geniş kitleler tarafından takip edilen sosyal medyadaki spor kulüpleri takipçilerinin motivasyonlarını belirlemek önemlidir. Bu motivasyonların anlaşılması, spor kulüplerindeki yöneticilerin stratejik seçim yaklaşımını (SSY) benimseyerek sosyal medya aracılığıyla rekabet avantajı elde etmelerini kolaylaştırabilir. Bu çalışmanın amacı, Machado, Martins, Ferreira, Silva ve Duarte (2020) tarafından geliştirilmiş olan Facebook ve Instagram’da spor kulüpleri ile etkileşim kurma motivasyonları ölçeğinin Türkçe uyarlama çalışmasını yapmak ve bu motivasyonların çeşitli değişkenlere göre farklılıklarını incelemektir. Bunun yanı sıra spor kulüplerinin Instagram ve Facebook uygulamalarında, SSY benimsemelerini sağlayacak bir perspektif ele alınmıştır. Araştırmaya Facebook ve Instagram uygulamalarında farklı spor kulüplerini takip eden 552 kişi katılmıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonundan elde edilen verilere %27’lik alt ve üst gruplar arası ortalama farkına dayalı madde analizi, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmış alt boyutlara ilişkin iç tutarlılık katsayıları hesaplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS Statistics 28 ve LİSREL 8.51 paket programları kullanılmıştır. Verilerin analizinde çeşitli değişkenler açısından farklılıkların belirlenmesi amacıyla Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis-H analizi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan spor takipçilerinin spor kulüpleri ile Facebook ve Instagram uygulamasında etkileşim kurma motivasyonları ölçeğinin Türkçe uyarlama çalışmasından elde edilen bu bulgular sonucunda, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan spor takipçilerinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, spor türü ve Facebook ve Instagram kullanım tercihleri açısından etkileşim kurma motivasyonlarında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Spor takipçilerinin Facebook ve Instagram uygulamasında ödüllere ilişkin motivasyonlarının benzer şekilde yüksek olduğu, bilgi arama yönündeki motivasyonlarının ise düşük olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abeza, G. (2023). Social media and sport studies (2014–2023): A critical review. International Journal of Sport Communication, 16(3), 251-261.
  2. Akkaya, Ö. ve Zerenler, M. (2017). Sosyal medya ve spor pazarlamasi ilişkisi taraftar tutumlarini belirlemeye yönelik bir araştırma: Beşiktaş spor kulübü örneği. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(4), 945-963.
  3. Alhabash, S. ve Ma, M. (2017). A tale of four platforms: Motivations and uses of Facebook, Twitter, Instagram, and Snapchat among college students?. Social media+ Society, 3(1). https://doi.org/10.1177/2056305117691544
  4. Alpar, R. (2010). Uygulamalı istatistik ve geçerlik-güvenirlik: spor, sağlık ve eğitim bilimlerinden örneklerle. Detay Yayıncılık.
  5. Annamalai, B., Yoshida, M., Varshney, S., Pathak, A. A., ve Venugopal, P. (2021). Social media content strategy for sport clubs to drive fan engagement. Journal of Retailing and Consumer Services, 62. https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2021.102648
  6. Ardahan, F. (2013). Bireyleri rekreatif spor etkinliklerine motive eden faktörlerin remm ölçeğini kullanarak çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi: Antalya örneği. Pamukkale Journal of Sport Sciences, 4(2), 1-15.
  7. Aycan, A., Polat, E. ve Uçan, Y. (2009). Takım özdeşleşme düzeyi ile profesyonel futbol müsabakalarına seyirci olarak katılım kararını etkileyen değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 7(4), 169-174. https://doi.org/10.1501/Sporm_0000000167
  8. Bailey, D. ve Lenihan, H. (2015). A critical reflection on Irish industrial policy: a strategic choice approach. International Journal of the Economics of Business, 22(1), 47-71.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Faaliyetleri Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

25 Aralık 2023

Yayımlanma Tarihi

25 Aralık 2023

Gönderilme Tarihi

29 Eylül 2023

Kabul Tarihi

9 Aralık 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gönkek, P., Demiray, E., & Gençer, R. T. (2023). Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Eurasian Research in Sport Science, 8(2), 119-142. https://doi.org/10.29228/ERISS.35
AMA
1.Gönkek P, Demiray E, Gençer RT. Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. ERISS. 2023;8(2):119-142. doi:10.29228/ERISS.35
Chicago
Gönkek, Pelin, Erdinç Demiray, ve R. Timuçin Gençer. 2023. “Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Eurasian Research in Sport Science 8 (2): 119-42. https://doi.org/10.29228/ERISS.35.
EndNote
Gönkek P, Demiray E, Gençer RT (01 Aralık 2023) Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Eurasian Research in Sport Science 8 2 119–142.
IEEE
[1]P. Gönkek, E. Demiray, ve R. T. Gençer, “Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”, ERISS, c. 8, sy 2, ss. 119–142, Ara. 2023, doi: 10.29228/ERISS.35.
ISNAD
Gönkek, Pelin - Demiray, Erdinç - Gençer, R. Timuçin. “Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Eurasian Research in Sport Science 8/2 (01 Aralık 2023): 119-142. https://doi.org/10.29228/ERISS.35.
JAMA
1.Gönkek P, Demiray E, Gençer RT. Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. ERISS. 2023;8:119–142.
MLA
Gönkek, Pelin, vd. “Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. Eurasian Research in Sport Science, c. 8, sy 2, Aralık 2023, ss. 119-42, doi:10.29228/ERISS.35.
Vancouver
1.Pelin Gönkek, Erdinç Demiray, R. Timuçin Gençer. Spor Takipçilerinin Facebook ve Instagram’da Spor Kulüpleriyle Etkileşim Kurma Motivasyonu Ölçeğinin Geçerlik-Güvenirlik Çalışması ve Spor Takipçilerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. ERISS. 01 Aralık 2023;8(2):119-42. doi:10.29228/ERISS.35