Cilt: 2 Sayı: 2, 28.11.2024

Yıl: 2024

“ERKİN” hakemli, uluslararası sanat ve tasarım dergisidir.
Erkin Dergisine; Sanat ve tasarım disiplinlerinde Türkçe veya İngilizce yazılmış makaleler kabul edilir. 

Dergide başta yeni bilimsel yöntem ve teknikler uygulanarak araştırma ve incelemeye dayalı bulgularla elde edilmiş makaleler olmak üzere, deneysel ve derleme türü makaleler, kitap incelemeleri ve belirli temalara ayrılmış özel sayılar veya bölümlere yer verilir. Kabul edilen makaleler Mayıs ve Kasım aylarında yılda iki (2) sayı olarak yayınlanır. 

Erkin Dergisi'nde, Sanat, Tasarım alanları ile ilgili bilimsel makaleler yayınlanır.

Erkin Dergisi Türkçe ve İngilizce dillerinde yazılmış metinleri kabul eder. Ön inceleme sonucunda Erkin Dergisinin Yazım ve Yayın İlkelerine uymayan çalışmalar, yazara düzeltilmek üzere iade edilir ve değerlendirmeye alınmaz. Dergiye gönderilen yazıların yazar(ları) özel, tüzel veya üçüncü bir şahsa ait herhangi bir telif hakkını ihlal etmediklerini kabul ederler. Ayrıca gönderilen çalışma, herhangi bir karalama, yıpratma amaçlı veya herhangi bir şahsın özel hayatının gizliliğini ihlal eden bir nitelik taşımadığını yazarlar kabul etmiş sayılır. Yazılar için telif ücreti ödenmez.

Erkin Dergisine gönderilen çalışmalarda yazar adı, unvanı, görev yaptığı kurum ve kendisine ulaşılabilecek e-posta adresi gibi bilgilere yer verilmemelidir. Erkin Dergisinin yayın kurulu, makalelerin Türkçe ve İngilizce başlıkların anlaşılmasını sağlamak için gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Yazarlar başlıkla beraber makalenin temel tezi ve alanına yaptığı orijinal katkıyı belirten bir öz ilave etmelidir. Makale gönderiminden sonra, düzeltmelerin yapılması için, hakemlerden raporların gelmesi beklenmelidir. Yazar, hakemlerin talebi doğrultusunda düzeltmiş olduğu çalışmasını, düzeltme talep eden hakemin raporunun olduğu sayfaya yüklemelidir.

Erkin Dergisi'ne gönderilen çalışmaların daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması veya aynı anda başka bir yerde değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir.
Erkin Dergisi’nde yayımlanması önerisi ile gönderilen makaleler, Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları’na göre yazılmalıdır ve aşağıda belirtilen ilkelere uymasına özen gösterilmelidir. Yapılan ön incelemede, Erkin Dergisi’nin amaç ve kapsamına uymadığı tespit edilen, makale şablonuna uymayan makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Yazılar, Microsoft Word programında yazılmalı ve sayfa ölçüleri aşağıda belirtildiği gibi düzenlenmelidir.
Makale yazı tipi (fontu) yayın koordinatörlüğünce düzenlenecektir. Gönderilecek makalelerde istenilen yazı tipi (fontu) kullanılabilir.

Makale Başlığı
Makalenin başlığı, makalenin içeriğini yansıtmalı ve 10 kelimeyi geçmemelidir. Başlığın tamamı 12 punto ve koyu (bold) olacak şekilde büyük harflerle sayfaya ortalanarak yazılmalıdır. Makalenin İngilizce başlığı da Türkçe başlığın hemen altında ortalı bir biçimde yazılmalıdır.

Öz/Abstract ve Anahtar Kelimeler/Keywords
Öz

Makale başlığının ve yazar isimlerinin hemen altında 200 kelimeyi geçmeyen Türkçe “öz” yazılmalıdır. Öz tek satır aralığı ve 10 punto ile yazılmalıdır. Özde; ne yapıldığı, nasıl yapıldığı (araştırma türü; veri toplama ve değerlendirme süreci) ve en temel bulgu/bulgular, en temel sonuç/sonuçlar ve gerekiyorsa, çözüm önerileri sunulur.

Anahtar Kelimeler: Anahtar Kelimeler Başlığı İtalik ve 10 punto ile yazılmalıdır. Konuyu en iyi şekilde ifade eden en az üç, en fazla beş tane anahtar kelime yazılmalıdır. Kelimelerin her birinin baş harfleri büyük olmalıdır.

Abstract
Makale başlığının ve yazar isimlerinin hemen altında 200 kelimeyi geçmeyen İngilizce “Abstract” yazılmalıdır. Öz tek satır aralığı ve yalnızca ilk harf büyük olacak şekilde 10 punto ile yazılmalıdır. Özde; ne yapıldığı, nasıl yapıldığı (araştırma türü; veri toplama ve değerlendirme süreci) ve en temel bulgu/bulgular, en temel sonuç/sonuçlar ve gerekiyorsa, çözüm önerileri sunulur.

Keywords: Keywords Başlığı İtalik ve 10 punto ile yazılmalıdır. İngilizce anahtar kelimelerde “of, at, on, in, and” gibi bağlaçlara yer verilmemelidir.

Ana Metin
Erkin Dergisi’ne gönderilen yazılar, özet /abstract ve kaynakça hariç 2000 kelimeden az 10000 kelimeden fazla olmalıdır. Ana metin 10 punto ve 1,5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Sayfa boyutu A4, sayfa kenar boşlukları ise “üst: 3 cm alt: 3 cm sol: 3.5 cm, sağ: 3 cm” olmalıdır. Paragraf girintisi: 1,25 cm olmalıdır. Metin içinde vurgulanması gereken kısımlar, eğik harflerle ya da çift tırnak içinde yazılarak verilmelidir. Aynı anda hem italik hem de çift tırnak kullanımı ile vurgulamalar yapılmamalıdır. Metin içinde koyu (bold) harflerle ya da tek tırnak ile yapılan vurgulamalara yer verilmemelidir. 4 satıra kadar olan doğrudan alıntılar çift tırnak içerisinde gösterilmelidir. Tek tırnak yalnızca doğrudan yapılan alıntılar içerisinde yer alan tırnak işaretlerini belirtmek içindir.
        1. Giriş
Birinci düzey ana başlıklar 12 punto, kalın ve düz olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır. Makalelerde problem/çalışmanın konusu, giriş bölümü içinde açıkça belirtilmelidir.
        2. Ana ve Alt Başlıklar
Makalede kullanılan bölüm ana başlıkları ve alt başlıklar 11 punto yalnızca ilk harfleri büyük olacak şekilde, koyu (bold) karakterlerle, madde işaretleri ile numaralandırılarak yazılmalıdır. Bu bölümde yöntem, varsa bulgular, yorum/tartışma ve sonuç bölümleri yer alır. Bölüm başlıkları ve alt başlıklardan sonra herhangi bir noktalama işareti kullanılmamalıdır. Görseller, tablo ve şekiller için aşağıdaki düzeni uygulayınız.

Görseller
Metin içinde en fazla 12 adet görsel / tablo kullanılmalıdır. Kullanılan görsellerin alt bilgileri (sanatçının adı, yapıtın adı, tarihi, malzeme/teknik, ölçü, türü, video çalışması ise süresi, bulunduğu koleksiyon, müze vb.) eksiksiz bir biçimde 9 punto ve görsellerin hemen altında ortalı olacak şekilde yazılmalıdır. Görsel ile görsel bilgileri arasında, tek satır aralığı ile bir boşluk bırakılmalıdır. Ayrıca metin içinde ilgili yerlerde, kullanılan görsellere referans (Görsel 1), (Görsel 2) vb. şeklinde verilmelidir. Görsel numarası koyu harflerle yazılmalı ve nokta ile bitmeli, ardından görsel bilgileri yazılmalıdır (Örnek 3). Makalede yer verilen tüm görsellerin alıntılandığı kaynaklar, kaynakçanın sonunda görsel kaynaklar başlığı altında verilmelidir.


Görsel 1. Sanatçı adı, Yapıt Adı (İtalik), Tarih, Teknik, Ölçü/yöntem/süre vb.,
Ait olduğu koleksiyon, Bulunduğu yer.

Tablolar ve Şekiller
Tablo İçi Yazılar İtalik ve 8 punto olmalıdır. Tablo bilgileri verilirken görsel yazım kurallarına uygun hareket edilmelidir. Farklı olarak tablo bilgisi tablonun alt kısmında değil, üst kısmında yer almalıdır. Tablo bilgileri ile tablo arasında, tek satır aralığı ile bir boşluk bırakılmalıdır.

Tablo 1. Tablo açıklaması.



Dipnot
Dipnotlar, rakam (1) simgesi ile otomatik numaralandırma verilerek, tek satır aralığında ve 8 punto yazılmalıdır. Dipnotlara yalnızca ana metni bağlayıcı zorunlu açıklamalar için başvurulmalıdır. İnternet kaynaklarının metin içindeki gösterimi için de dipnot tercih edilmelidir.

Dipnot Örneği 1: Daha detaylı bir okuma için bkz. Robert Burton, (2016). Melankolinin Anatomisi, çev. Merve Tokmakçıoğlu, İstanbul: Aylak Adam Yayınları.

Dipnot Örneği 2: Buradaki sıralama Atlas’ın sabit bir dizgisi değil, daha sonra Atlas’ı çalışanlar tarafından oluşturulmuş bir izlektir ve farklı versiyonları vardır, yukarıdaki versiyon için bkz.http://www. engramma.it/eOS2/atlante/index.php?id_tavola= 10001#, Erişim tarihi: 19.12.2016.

Kısaltmalar
Alanda standart olmayan kısaltmalar özette ilk kullanılışında tanımlanır. Makalenin tümünde kısaltmaların tutarlı kullanılmasına dikkat edilir.

Kaynakça
Fiske, J. (1996). İletişim Çalışmalarına Giriş, çev. Süleyman İrvan, Ankara: Ark Yayını.
İpşiroğlu M. ve İpşiroğlu N. (2009). Oluşum Süreci İçinde Sanatın Tarihi, 3. Basım, İstanbul: Hayalbaz Kitap.
Rajchman, J. (2013). “Çağdaş: Yeni Bir Fikir mi?”, Çağdaş Sanat Nedir? içinde, ed. Ali Artun ve Nursu Örge, İstanbul: İletişim Yayınları, s. 19-35.
_______, (1961). Eski Eserler ve Müzeler Komitesi Raporu (29 Ocak 1961-10 Mart 1961), Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

İnternet Kaynakları (Kaynakçaya ayrı bir başlık altında eklenmelidir).
Sönmez, N. (2014). “Sanatın Üretim ve Paylaşım Süreçleri”, Lebriz Sanal Dergi, http://www.lebriz.com/pages/lsd.aspx?lang=TR§ionID=17&article ID=1199, Erişim tarihi: 20.06.2016.
Sözcük, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts, Erişim tarihi: 19.05.2016.

Görsel Kaynaklar (İnternet kaynaklarından sonra ayrı bir başlık altında eklenmelidir).
Görsel 1. Rego, “Nanny, Küçük Ayılar ve Öcü”, 1984, Tuval Üzeri Akrilik, Tate Gallery. http://www.tate.org.uk/art/artworks/rego-nanny-small-bears-and-bogeyman-t03839, Erişim tarihi: 10.02.2017.
Görsel 2. Rego, “Hamile Tavşan Ailesiyle Konuşuyor”, 1981, Kâğıt Üzeri Akrilik.
McEwen, J., (2006). Paula Rego, Phaidon Press, New York, s.110.
Görsel 3. Rego, “Üç Kör Fare (Nursery Rhymes serisinden)”, 1989, Gravür. http://collections.vam.ac.uk/item/O72164/three-blind-mice-print-rego-paula/, Erişim tarihi: 08.02.2017.

Erkin Dergisinin Yayın Etiği ve Yayında Suistimal Beyanı, Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors (Committee on Publication Ethics, 2011)' e dayanmaktadır.

Erkin Dergisi editörleri, araştırma suiistimalinin olduğu makaleleri tespit etmek ve yayınlanmasını önlemek için ciddi önlemler alırlar ve böylelikle bu tür suiistimalleri teşvik etmezler veya bu tür suiistimallerin yapılmasına bilerek izin vermezler. Erkin Dergisi editörleri, araştırma suiistimali veya suiistimalden şüphelenmek için gerekçeler tespit ederse, iddiaları uygun şekilde ele alacaklardır. Erkin Dergisi editörleri, gerektiğinde düzeltmeler, açıklamalar, geri çekmeler ve özürler yayınlamaya her zaman hazırdır.

Yazarlar, makaleleri yayınlanmadan önce herhangi bir zamanda geri çekme, tekzip veya düzeltme talep etme hakkına sahiptir. Ancak, makalelerinin bir sayıda yayınlanmasından sonraki yalnızca beş gün içinde makalelerinin geri çekilmesini veya düzeltilmesini talep edebilirler. Aksi takdirde, bir sonraki sayıda yayınlanacak olan bir düzeltme bildirimi yazmak zorunda kalacaklardır. Yayından önceki herhangi bir aşamada geri çekme mümkündür.

Hiçbir ad altında yazar veya kurumundan ücret alınmaz.