Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed

Cilt: 1 Sayı: 15 1 Aralık 2003
  • Habil Nazlıgül
PDF İndir
TR

Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed

Öz

İslam kültür tarihinde mühim bir yeri bulunan Azerbaycan 20. asrının büyük bir kısmını sosyalist tecrübe içerisinde geçirmiştir. Bu tecrübe İslam alemi için de yeni bir deneyim olmuştur. Temelde dinlere ve dînî inançlara karşı olan ve buna uygun yapılanmalarla inançtan arındırılmış yeni bir insan ve toplum oluşturma çabaları içerisinde İslam’ın ve Hz. Muhammed’in algılanışında da farklılaşmalar olmuştur. Dinle ilgili iş ve uygulamaların ehil eller tarafından yasal yollarla yapılamadığı uzunca bir zaman diliminde dînî bilgiler azalmış, doğru bilgilerin yerini yanlış ve kaynağı belirsiz bilgiler almışsa da bu durum dine olan yönelişi ve ihtiyacı ortadan kaldırmamıştır. İnsanlar, din karşıtı yapılanmalara rağmen, dinleri ile diyalog içerisinde olmuş, dînî sima ve objelere karşı saygılarını dar çevrelerde, aile ortamlarında ve genellikle de şifahi düzeyde devam ettirmişlerdir. Resmî ideoloji tarafından izlenen din karşıtı propagandanın gereği olarak yayınlanan telif ve tercüme çalışmalarda Hz. Peygamber de dahil olmak üzere bir çok dînî fenomen ve obje çarpıtılmış asıl mahiyetiyle yansıtılmamıştır. Fakat bu durum Hz. Peygambere olan sevgi ve bağlılığı asla azaltmamıştır. Bağımsızlık sonrasında Azerbaycan tüm dînî konularda olduğu gibi Hz. Peygamber hakkında da var olan bilgi boşluğunun doldurulması amacıyla yoğun bir yayın faaliyetine sahne olmuştur. Ortaya çıkan ürünler arasında bazı ciddi çabalara tesadüf edilse de geneli itibarıyla bilimsel olmaktan uzak, aceleci telif ve tercümelerden oluşmuştur. Bu konularda ki boşluk devam etmekte ve ciddi bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Habil Nazlıgül Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2003

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2003

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 1 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA
Nazlıgül, H. (2003). Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(15), 63-89. https://izlik.org/JA54XL58TX
AMA
1.Nazlıgül H. Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed. ERÜSOSBİLDER. 2003;1(15):63-89. https://izlik.org/JA54XL58TX
Chicago
Nazlıgül, Habil. 2003. “Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 (15): 63-89. https://izlik.org/JA54XL58TX.
EndNote
Nazlıgül H (01 Aralık 2003) Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 15 63–89.
IEEE
[1]H. Nazlıgül, “Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed”, ERÜSOSBİLDER, c. 1, sy 15, ss. 63–89, Ara. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54XL58TX
ISNAD
Nazlıgül, Habil. “Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1/15 (01 Aralık 2003): 63-89. https://izlik.org/JA54XL58TX.
JAMA
1.Nazlıgül H. Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed. ERÜSOSBİLDER. 2003;1:63–89.
MLA
Nazlıgül, Habil. “Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy 15, Aralık 2003, ss. 63-89, https://izlik.org/JA54XL58TX.
Vancouver
1.Habil Nazlıgül. Azerbaycan Dînî Literatüründe Hz. Muhammed. ERÜSOSBİLDER [Internet]. 01 Aralık 2003;1(15):63-89. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54XL58TX

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | sbedergi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.