19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler

Cilt: 1 Sayı: 21 1 Aralık 2006
  • Gonca Büyükmıhçı
PDF İndir
TR EN

19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler

Öz

Heterojen bir nüfusu olan ve çeşitli kültürlerin birbirleriyle kaynaştığı tüm dünya kentlerinde yerel kimlik özelliklerine sahip birçok özgün yapı tipi oluşmuştur. Bu yapı tipleri içerisinde anıtsal nitelikli olanlar birçok kişi tarafından araştırılmış, yayınlaştırılmış, koruma altına alınmış ve günümüze ulaştırılmıştır. Ancak görece daha az irdelenmiş ve korunmuş olan konutlar, çeşmeler, küçük ticaret yapıları gibi gündelik yaşam ve halk kültü- rüne daha yakın olan yapılar, kendi kaderlerine terk edilerek, yeterince araştırılmamış ve günümüze önemli kayıplar vererek ulaşabilmiştir. Oysaki kentlerin ticari, sosyal ve ekonomik yaşamının simgesi olan anıtsal yapılar kadar, bu yapıların gerisinde kalarak özellikle ticari yaşamın hareketlenmesini sağlayan halı-kilim atölyeleri, pastırma-sucuk imalathaneleri, güvercinlikler, bezirhaneler, şarap ve şırahaneler gibi ticari üretime yönelik küçük yapıların da korunumu sağlanmalıdır. Tarımsal ticaretin gerisinde bir destek ünitesi olarak yapılandırılan ve bu makalenin ana konusunu oluşturan güvercinlikler de, yerel kaynakları yalın bir şekilde yorumlayan fonksiyonalist bir mimarinin temsilcisi olarak, kaybolan halk mimarisinin korunması gereken önemli bir öğesidir. Dönem insanının yaratıcı ve üretken gücünü simgeleyen güvercinlik yapılarının mimari literatüre eklemlenmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, aynı zamanda bu yapıların uluslararası ve yerel boyutta sürdürülebilirliklerinin sağlanması açısından da son derece önemli bir anlam taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gonca Büyükmıhçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Aralık 2006

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2006

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 1 Sayı: 21

Kaynak Göster

APA
Büyükmıhçı, G. (2006). 19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(21), 97-119. https://izlik.org/JA69WU68ZJ
AMA
1.Büyükmıhçı G. 19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler. ERÜSOSBİLDER. 2006;1(21):97-119. https://izlik.org/JA69WU68ZJ
Chicago
Büyükmıhçı, Gonca. 2006. “19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 (21): 97-119. https://izlik.org/JA69WU68ZJ.
EndNote
Büyükmıhçı G (01 Aralık 2006) 19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 21 97–119.
IEEE
[1]G. Büyükmıhçı, “19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler”, ERÜSOSBİLDER, c. 1, sy 21, ss. 97–119, Ara. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69WU68ZJ
ISNAD
Büyükmıhçı, Gonca. “19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1/21 (01 Aralık 2006): 97-119. https://izlik.org/JA69WU68ZJ.
JAMA
1.Büyükmıhçı G. 19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler. ERÜSOSBİLDER. 2006;1:97–119.
MLA
Büyükmıhçı, Gonca. “19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy 21, Aralık 2006, ss. 97-119, https://izlik.org/JA69WU68ZJ.
Vancouver
1.Gonca Büyükmıhçı. 19. Yüzyıl Anadolu’sunda Günümüze Yansıyan Özgün Bir Tarımsal Ticaret Yapısı: Güvercinlikler. ERÜSOSBİLDER [Internet]. 01 Aralık 2006;1(21):97-119. Erişim adresi: https://izlik.org/JA69WU68ZJ

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | sbedergi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.