Araştırma Makalesi

Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma

Cilt: 1 Sayı: 28 1 Haziran 2010
PDF İndir
EN TR

Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma

Öz

Çalışmanın temel amacı, gençlerin marka bağlılığını ve marka duyarlılığını etkileyen faktörlerin belirlenmesidir. Bu amaçla, Kayseri ilindeki 12–19 yaş arası 1164 öğrenciden oluşan örnek kitleden veriler toplanmıştır. Araştırma için geliştirilen model ve hipotezler, bu verilerden yararlanılarak test edilmiştir. Korelâsyon, t testi ve regresyon analizleriyle test edilen hipotezler sonucunda, araştırmaya katılan öğrencilerin marka bağlılığı ve marka duyarlılığı arasında olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Giyimde marka bağlılığını ve marka duyarlılığını olumlu yönde etkileyen en önemli ortak tahmin edici, psikolojik faktörlerdir. Ayrıca, marka bağlılığını ve marka duyarlılığını etkileyen diğer ortak değişken, giyim ürünleri tercihinde arkadaşlarla olan iletişime verilen önemdir. Arkadaşlarla olan iletişime verilen önem, hem marka bağlı- lığını hem de marka duyarlılığını olumlu yönde etkilemektedir. Aile içi iletişim, marka duyarlılığını olumlu olarak etkilemektedir. Annesi çalışan gençlerin marka bağlılık ve marka duyarlılık düzeyleri ile, annesi çalışmayan gençlerin marka bağlılık ve marka duyarlılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu görülmektedir

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AKTUĞLU Işıl Karpat; TEMEL Ayşen; “Tüketiciler Markaları Nasıl Tercih Ediyor? : Kamu Sektörü Çalışanlarının Giysi Markalarını Tercihini Etkileyen Faktörlere Yönelik Bir Araştırma”, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, Sayı. 15, Konya, 2006, ss. 43–57.
  2. AMINE Abdelmajid; “Consumers’ True Brand Loyalty: The Central Role of Commitment”, Journal of Strategic Marketing, Vol. 6, No. 4, December 1998, pp. 305–319.
  3. ASSAEL Henry; Consumer Behavior A Strategic Approach, Houghton Mifflin Company, Boston, Newyork, 2004.
  4. BAYRAKTAROĞLU Gül; “Kolayda Mallarda Marka Bağlılığını Etkileyen Faktörler: Hazır Kahve Üzerine Bir Çalışma”, Yönetim ve Ekonomi, Cilt:11, Sayı:2, Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. , Manisa, 2004, ss. 69–84.
  5. BEAUDOIN Pierre; LACHANCE Marie J.; ROBITAILLE Jean; “Fassihon Innovativeness, Fashion Diffusion and Brand Sensitivity Among Adolescents”, Journal of Fashion Marketing and Management, Vol. 7, No.1, 2003, pp. 23–30.
  6. BERMAN Jodi; The Effects of Arousal on Brand Recall of Product Placement in Movies: Exploring the Relationship Between Low, Medium and High Arousal Levels and Brand Recall, Product Placement Opinions and Purchase Intentions, Journal of Undergraduate Research, Vol. 6, No. 4, January 2005, http://www.clas.ufl.edu/jur/200501/papers/paper_berman. html 14.03.2008
  7. BRITTAIN Clay V.; Adolescent Choices and Parent-Peer Cross-Pressures, American Sociological Review, Vol. 28, No. 3, June 1963, pp. 385–391.
  8. CAPON Noel; BURKE Marian; “Individual, Product Class and Task-Releated Factors in Consumer Information Processing”, Journal of Consumer Research, Vol.7, December 1980, pp. 314–326.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İşletme

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2010

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2010

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 1 Sayı: 28

Kaynak Göster

APA
Sönmez, E. (2010). Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(28), 67-91. https://izlik.org/JA45TT84AN
AMA
1.Sönmez E. Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma. ERÜSOSBİLDER. 2010;1(28):67-91. https://izlik.org/JA45TT84AN
Chicago
Sönmez, Ebru. 2010. “Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 (28): 67-91. https://izlik.org/JA45TT84AN.
EndNote
Sönmez E (01 Haziran 2010) Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1 28 67–91.
IEEE
[1]E. Sönmez, “Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma”, ERÜSOSBİLDER, c. 1, sy 28, ss. 67–91, Haz. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45TT84AN
ISNAD
Sönmez, Ebru. “Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 1/28 (01 Haziran 2010): 67-91. https://izlik.org/JA45TT84AN.
JAMA
1.Sönmez E. Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma. ERÜSOSBİLDER. 2010;1:67–91.
MLA
Sönmez, Ebru. “Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma”. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 1, sy 28, Haziran 2010, ss. 67-91, https://izlik.org/JA45TT84AN.
Vancouver
1.Ebru Sönmez. Giyimde Marka Bağlılığı ve Marka Duyarlılığı: Gençler Üzerine Bir Araştırma. ERÜSOSBİLDER [Internet]. 01 Haziran 2010;1(28):67-91. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45TT84AN

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | sbedergi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.