BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Sorun Alanları ve Sorunlarla Başetme Yolları: Erciyes Üniversitesi Örneği

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 31, 273 - 297, 01.12.2011

Öz

Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin akademik, psikolojik, sosyal, kültürel, ekonomik, sağlık, yaşam, iletişim, meslek edinme ve boş zamanı değerlendirme ile ilgili sorun alanlarının tespit edilmesi ve öğrencilerin bu sorunlarla baş etme yollarının belirlenmesidir. Aynı zamanda öğrencilerin sorun alanları ve sorunlarla baş etme yollarının cinsiyet itibariyle farklılık oluşturup oluşturmadığı araştırmanın alt amaçları arasında yer almaktadır. Araştırma, Erciyes Üniversitesi merkez kampüsünde öğrenim gören 1504 öğrenciyle yüz yüze anket tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin sorun alanları 23 faktör altında toplanmakta ve 10 faktörde cinsiyet itibariyle farklılık gözlenmektedir. Öğrenciler bir sorunla karşılaştıklarında öncelikle kendi kendilerine araştırma yaparak sorunlarını çözme ya da hafifletme yoluna gitmekte, daha sonra sırasıyla; arkadaşlarından yardım isteme, ailelerinden yardım isteme, herhangi bir yere başvurmadan işi oluruna bırakma, söz konusu konuyla ilgili bir uzmandan yardım isteme ve ağlayarak sakinleşme eğilimi içindedirler. Araştırma, öğrenci sorunlarının etkin ve verimli bir şekilde çözülebilmesi, rehberlik uygulamalarının geliştirilmesi ve gerekli tedbirlerin doğru biçimde alınabilmesi için temel bir zemin oluşturmaktadır.

PROBLEMS FIELDS OF UNIVERSITY STUDENTS AND COPE WITH THE PROBLEMS: ERCIYES UNIVERSITY SAMPLE

Yıl 2011, Cilt: 1 Sayı: 31, 273 - 297, 01.12.2011

Öz

The aim of this study to determine problems about academically, social, cultural, psychological, economic, healthy, communication, life, the train a qualification and evaluation of free time of university students and to detect how the students cope with these problems. In addition, to evaluate whether there is different the fields of problem and the ways of solve the problems according to sex or not. This study was carried out in 1504 students who attended Erciyes University using face-to face survey technique. The study results showed that the problems fields of students clustered totally twenty three factors and there was different between girls and boys in ten factors affecting the students. Also this study showed when the students face-to-face one problem, firstly they tried to solve their problems themselves. If they can not solve their problems, they want to help their friends and family, and specialist or they let it ride or they trend calm down by crying, respectively. In conclusion this research results formed a basis for effectively and efficiently solve problems of students, improving guiding applications and taking necessary precautions on time

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA78GZ28ZV
Bölüm Makaleler / Articles
Yazarlar

Mustafa Kacur Bu kişi benim

Mustafa Atak

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 1 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Kacur, M., & Atak, M. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Sorun Alanları ve Sorunlarla Başetme Yolları: Erciyes Üniversitesi Örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(31), 273-297.

ERCİYES AKADEMİ | 2021 | sbedergi@erciyes.edu.tr Bu eser Creative Commons Atıf-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.