Araştırma Makalesi

Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı

Cilt: 11 Sayı: 1 24 Nisan 2018
PDF İndir
TR EN

Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı

Öz

Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş ve rüzgâr enerjisini depolamak için mikroişlemci tabanlı bir hibrit şarj regülâtörü tasarlanmıştır. Regülâtör 12 V, 7 A’lik kuru tip akü grubu için tasarlanmış olup, sabit akım ve sabit gerilim yöntemi ile şarj kontrol sistemi yapılmıştır. Bu işlemi gerçekleştirmek için PIC16F877 kontrolörlü bir ölçme devresi, kontrol devresi ve MOSFET’li bir anahtarlama devresi kullanılmıştır. Devrenin yazılım algoritması PICC kullanılarak, donanım kısmı ise Proteus programında gerçekleştirilmiştir. Devrenin giriş gerilim değeri 15 V, çıkış gerilim değeri 12 V ve maksimum devre akımı 10 A olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada, sadece yazılım üzerinde yapılacak güncellemelerle değişik karakteristiklere sahip yüksek gerilimdeki aküler için uygulanabilecek ve gerilim seçenekleri arttırılabilecektir. Ayrıca değişik giriş gerilimlerinde şarj yapılabilecektir. Bu çalışmanın yapılmış diğer çalışmalardan farkı, değişik enerji kaynaklarından beslenen enerji dönüşüm sistemlerinde aküyü şarj etmesidir. Buna ilaveten, devreye bağlı herhangi bir alıcının kontrolünü gerçekleştirerek, aynı zamanda akü grubunun şarj-deşarj durumunun ve şarj devresine ait değerlerin ölçülmesidir. Sonuçta, PC ve sistem kontrolü aynı ünite içerisinde bir bütün olarak gerçekleştirilmiş olup, hem otomatik hem de manuel kontrol yapılabilen yeni bir şarj regülâtörü tasarımı yapılmış ve Proteus programı ile gerçekleştirilen simülasyon sonuçları sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Viera, J.C., Gonzalez, M., Anton, J.C., Campo, J.C., Ferrero, F.J., Valledor, M., “NiMH vs NiCd Batteries under High Charging Rates”, IEEE Telecommunications Energy Conference, s. 1-6, 2006, Providece, RI, USA.
  2. Bandara, G.E.M.D.C., Ivanov, R., Gishin, S., “Intelligent Fuzzy Controller for a Lead-Acid Battery Charger”, IEEE International Conference on System, Man, and Cybernetics, s. 185-189, 1999, Tokyo, Japonya.
  3. Liang, R.C., Jin, J.C., Neng, Y. C., 2008, Current – Pumped Battery Charger, IEEE Transactions on Industrial Electronics, 55(6), 2482-2488.
  4. Çiftçi, N.B., Bilgin E.R., 2007, Mikroişlemci Tabanlı Maksimum Güç Noktası İzleyicili Şarj Regülatörü Tasarımı, Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İzmir.
  5. Karabayır, S., 2006, Solar Şarj Regülatörü, Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, İzmir.
  6. Perez R., 1993, Lead-Acid Battery Satate of Charge vs Voltage, Home Power, 36, 66-69.
  7. Kolb M., “Pansat Power Subsystem”, A Major Qualifying Project Plan Submitted to the faculty of the Wordcester Polytechnic Institute, 2008.
  8. Li H., Gatland, H.B., 1996, Conventional fuzzy control and its enhancement, IEEE Transactions on Systems, Man & Cybernetics, 26(5), 791-797.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Erşan Ömer Yüzer *
HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Ali Erduman
HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Ali Durusu
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

24 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

21 Kasım 2017

Kabul Tarihi

20 Şubat 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yüzer, E. Ö., Erduman, A., & Durusu, A. (2018). Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı. Erzincan University Journal of Science and Technology, 11(1), 47-57. https://izlik.org/JA79RD69UX
AMA
1.Yüzer EÖ, Erduman A, Durusu A. Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı. Erzincan University Journal of Science and Technology. 2018;11(1):47-57. https://izlik.org/JA79RD69UX
Chicago
Yüzer, Erşan Ömer, Ali Erduman, ve Ali Durusu. 2018. “Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı”. Erzincan University Journal of Science and Technology 11 (1): 47-57. https://izlik.org/JA79RD69UX.
EndNote
Yüzer EÖ, Erduman A, Durusu A (01 Nisan 2018) Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı. Erzincan University Journal of Science and Technology 11 1 47–57.
IEEE
[1]E. Ö. Yüzer, A. Erduman, ve A. Durusu, “Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı”, Erzincan University Journal of Science and Technology, c. 11, sy 1, ss. 47–57, Nis. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79RD69UX
ISNAD
Yüzer, Erşan Ömer - Erduman, Ali - Durusu, Ali. “Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı”. Erzincan University Journal of Science and Technology 11/1 (01 Nisan 2018): 47-57. https://izlik.org/JA79RD69UX.
JAMA
1.Yüzer EÖ, Erduman A, Durusu A. Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı. Erzincan University Journal of Science and Technology. 2018;11:47–57.
MLA
Yüzer, Erşan Ömer, vd. “Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı”. Erzincan University Journal of Science and Technology, c. 11, sy 1, Nisan 2018, ss. 47-57, https://izlik.org/JA79RD69UX.
Vancouver
1.Erşan Ömer Yüzer, Ali Erduman, Ali Durusu. Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri İçin Şarj Regülâtörü Tasarımı. Erzincan University Journal of Science and Technology [Internet]. 01 Nisan 2018;11(1):47-5. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79RD69UX