Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Statistical Process Control in Food Sector: Industrial Bread Production Plant Application

Yıl 2020, , 235 - 257, 20.03.2020
https://doi.org/10.18185/erzifbed.605670

Öz

Business
organizations in today’s challenging environment of competition, place emphasis
on quality and control processes to sustain their existence. Statistical
process control of which is one of the quality control techniques, initiates an
essential role in the adjustment of production and service processes. In this
study, 10 production lines of an industrial bread manufacturing company’s 
factories has been investigated with the statictical process control chart. In
the three factories, the statistical control chart has been used in
the production process of 300 gr. bread. In every line, a sample has been
collected after every baking process and grammage has been measured. Within
every line, line control has been examined with quality control chart. One
way variance analysis (ANOVA) has been applied to study the relationship among
factories and lines. Out of control processes, the root basis of errors were
investigated to set forth further precautions. 

Kaynakça

  • Arslan, V. 2017. “Bakır Konsantre Tesislerinde Kontrol Kartlarının Ve Çok Boyutlu Ölçekleme Analizinin Uygulanması” Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32 (1), 99-108.
  • Baray, Ş. A. 2006. “A Process Control Chart Based On Uncertaınty Measurement”, Sigma, 2.
  • Baskan, Ş., (1997), “İstatistiksel Kalite Kontrolü”, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Çolak, M , Uçurum, M , Çınar, M , Atıcı, Ü . 2018. “Applıcatıon Of Fuzzy Statıstıcal Process Control For A Manufacturıng Of Gg25 Gray Cast Iron Materıal”. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7 (1), 427-437.
  • Elevli, S , Behdioğlu, S . 2006. “İstatistiksel Proses Kontrolü Teknikleri İle Kömür Kalitesindeki Değişkenliğin Belirlenmesi”, Bilimsel Madencilik Dergisi, 45 (3), 19-26.
  • Ertuğrul, İ., & Karakaşoğlu, N. 2006. “Kalite Kontrolde Örneklem Büyüklüğünün Değişken Olması Durumunda P Kontrol Şemalarının Oluşturulması”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(10), 65-80.
  • Ertuğrul, İ., (2004), “Toplam Kalite Kontrol Ve Teknikleri”, Ekin Kitabevi, Bursa.
  • Fu, X., Wang, R. F., & Dong, Z. Y. 2017. “Application Of A Shewhart Control Chart To Monitor Clean Ash During Coal Preparation”, International Journal Of Mineral Processing, 158, 45-54.
  • Heizer, J. H., & Render, B. (2017). “Üretim Yönetimi- Sürdürülebilirlik Ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Çev., Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya (11. Baskı)” Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Kasa, H. 1982. “Kalite Kontrolünün Anlamı Ve Kalite Kontrolünde İstatistiğin Önemi”, KTÜ Orman Fakültesi Dergisi, 5(1), 153-163.
  • Lim, S. A. H., Antony, J., & Albliwi, S. 2014. “Statistical Process Control (Spc) in The Food Industry–A Systematic Review And Future Research Agenda”, Trends İn Food Science & Technology, 37(2), 137-151.
  • Montgomery, D. C. (2009). “Introduction To Statistical Quality Control”. John Wiley & Sons.
  • Özdamar, İ. 2007. “Orman Ürünleri Endüstrisinde İstatistiksel Kalite Kontrol: Yonga Levha Üretiminde Bir Çalışma”, Türkiye Ormancılık Dergisi, 8(1), 79-91.
  • Rowlands, H., & Wang, L. R. 2000. “An Approach Of Fuzzy Logic Evaluation And Control İn Spc.” Quality And Reliability Engineering International, 16(2), 91-98.
  • Soysal, H., & Boran, S. 2015. “Bulanık X ̅-R Diyagramları Kullanılarak Bulanık Süreç Yeterlilik Analizi” Sakarya University Journal Of Science, 19(1), 15-26.
  • Yatkın, A., (2003), “Toplam Kalite Yönetimi”, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Yıldırım, H., & Karaca, E. 2013. Üretim Sürecinde İstatistiksel Proses Kontrol (İpk) Uygulamaları Ve Elektronik Sektöründe Bir İnceleme. Öneri Dergisi, 10(39), 77-87.
  • Zeyveli, M. Ve Selalmaz, E. 2008. “İstatistiksel Proses Kontrol Tekniklerinin Zincir İmalatı Yapan Bir İşletmede Uygulanması”. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları.6:(3), 36-45.

Gıda Sektöründe İstatistiksel Proses Kontrolü: Endüstriyel Ekmek Üretim Tesisi Uygulaması

Yıl 2020, , 235 - 257, 20.03.2020
https://doi.org/10.18185/erzifbed.605670

Öz

Günümüz
zorlu rekabet ortamında işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek için kalite ve
kontrol faaliyetlerine önem vermektedirler. Kalite kontrol tekniklerinden biri
olan istatistiksel süreç kontrolü, üretim ve hizmet süreçlerinin ölçülebilir
veriler yardımıyla istenilen düzeye çekilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu çalışmada, endüstriyel ekmek üretimi yapan bir işletmenin üç fabrikasındaki
10 hatta üretilebilen 300 gram ambalajsız normal ekmek ürünü için istatistiksel
süreç kontrol şemaları kullanılarak üretim hatları incelenmiştir. Her hatta
pişirme sürecinden sonra örneklem alınmış ve pişmiş ürün gramajı ölçülmüştür.
Hatların kendi içerisinde kontrol altında olup olmadığı kalite kontrol şemaları
yardımıyla incelenmiştir. Ayrıca fabrikalar ve hatlar arasında istatistiksel
olarak anlamlı bir ilişki olup olmadığı için varyans analizi (ANOVA)
uygulanmıştır. Kontrol dışındaki süreçlerde hataların nedeni araştırılarak
hangi tedbirler alınması gerektiği tespit edilmiştir. 

Kaynakça

  • Arslan, V. 2017. “Bakır Konsantre Tesislerinde Kontrol Kartlarının Ve Çok Boyutlu Ölçekleme Analizinin Uygulanması” Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 32 (1), 99-108.
  • Baray, Ş. A. 2006. “A Process Control Chart Based On Uncertaınty Measurement”, Sigma, 2.
  • Baskan, Ş., (1997), “İstatistiksel Kalite Kontrolü”, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Çolak, M , Uçurum, M , Çınar, M , Atıcı, Ü . 2018. “Applıcatıon Of Fuzzy Statıstıcal Process Control For A Manufacturıng Of Gg25 Gray Cast Iron Materıal”. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 7 (1), 427-437.
  • Elevli, S , Behdioğlu, S . 2006. “İstatistiksel Proses Kontrolü Teknikleri İle Kömür Kalitesindeki Değişkenliğin Belirlenmesi”, Bilimsel Madencilik Dergisi, 45 (3), 19-26.
  • Ertuğrul, İ., & Karakaşoğlu, N. 2006. “Kalite Kontrolde Örneklem Büyüklüğünün Değişken Olması Durumunda P Kontrol Şemalarının Oluşturulması”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(10), 65-80.
  • Ertuğrul, İ., (2004), “Toplam Kalite Kontrol Ve Teknikleri”, Ekin Kitabevi, Bursa.
  • Fu, X., Wang, R. F., & Dong, Z. Y. 2017. “Application Of A Shewhart Control Chart To Monitor Clean Ash During Coal Preparation”, International Journal Of Mineral Processing, 158, 45-54.
  • Heizer, J. H., & Render, B. (2017). “Üretim Yönetimi- Sürdürülebilirlik Ve Tedarik Zinciri Yönetimi, Çev., Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya (11. Baskı)” Palme Yayıncılık, Ankara.
  • Kasa, H. 1982. “Kalite Kontrolünün Anlamı Ve Kalite Kontrolünde İstatistiğin Önemi”, KTÜ Orman Fakültesi Dergisi, 5(1), 153-163.
  • Lim, S. A. H., Antony, J., & Albliwi, S. 2014. “Statistical Process Control (Spc) in The Food Industry–A Systematic Review And Future Research Agenda”, Trends İn Food Science & Technology, 37(2), 137-151.
  • Montgomery, D. C. (2009). “Introduction To Statistical Quality Control”. John Wiley & Sons.
  • Özdamar, İ. 2007. “Orman Ürünleri Endüstrisinde İstatistiksel Kalite Kontrol: Yonga Levha Üretiminde Bir Çalışma”, Türkiye Ormancılık Dergisi, 8(1), 79-91.
  • Rowlands, H., & Wang, L. R. 2000. “An Approach Of Fuzzy Logic Evaluation And Control İn Spc.” Quality And Reliability Engineering International, 16(2), 91-98.
  • Soysal, H., & Boran, S. 2015. “Bulanık X ̅-R Diyagramları Kullanılarak Bulanık Süreç Yeterlilik Analizi” Sakarya University Journal Of Science, 19(1), 15-26.
  • Yatkın, A., (2003), “Toplam Kalite Yönetimi”, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Yıldırım, H., & Karaca, E. 2013. Üretim Sürecinde İstatistiksel Proses Kontrol (İpk) Uygulamaları Ve Elektronik Sektöründe Bir İnceleme. Öneri Dergisi, 10(39), 77-87.
  • Zeyveli, M. Ve Selalmaz, E. 2008. “İstatistiksel Proses Kontrol Tekniklerinin Zincir İmalatı Yapan Bir İşletmede Uygulanması”. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları.6:(3), 36-45.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İbrahim Zeki Akyurt 0000-0003-4817-5267

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020

Kaynak Göster

APA Akyurt, İ. Z. (2020). Gıda Sektöründe İstatistiksel Proses Kontrolü: Endüstriyel Ekmek Üretim Tesisi Uygulaması. Erzincan University Journal of Science and Technology, 13(1), 235-257. https://doi.org/10.18185/erzifbed.605670