Türkiye Şartlarında Ilık Karışım Asfalt Uygulamasının Ekonomik ve Çevresel Değerlendirmesi
Öz
Ilık Karışım Asfalt (IKA) teknolojisi, Bitümlü Sıcak Karışımlara (BSK) göre önemli derecede enerji tasarrufu ve çevre katkısı sunmaktadır. IKA üretiminde viskozitenin düşürülerek işlenebilirliğin artması sayesinde 100°C-140°C arasında üretim yapılabilirken, BSK’da ise 150°C-190°C arasında üretim yapılması mümkün olmaktadır. Ayrıca IKA kullanımı; üstyapının performans ömrünün uzaması, gaz emisyonunun azalması, işçi sağlığına katkısı, inşaat sezonunun uzaması, daha uzun mesafelere taşıma imkânı vermesi gibi önemli avantajları da sağlamaktadır. IKA teknolojisi, Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak kullanılmakta olup ülkemiz için henüz yeni bir teknolojidir. Bu çalışmada literatür bilgisine yer verildikten sonra BSK’nın çeşitli yıllardaki maliyeti hesaplanarak farklı IKA üretim yöntemleriyle karşılaştırılmış, ayrıca IKA kullanımının çevreye etkisi değerlendirilmiştir. Bunun yanında, asfalt karışımlarının maliyetini belirleyen en önemli faktör olan bitüm maliyetinin toplam asfalt karışımı maliyetine etkisi incelenerek BSK veya IKA seçimi için en uygun bitüm maliyeti/toplam maliyet oranı elde edilmiştir. Bu bağlamda daha önceki çalışmalarda değinilmemiş olan BSK ve IKA’nın çevresel ve ekonomik açıdan karşılaştırılması yapılarak literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Arega Z, Bhasin A. “Interim Report: Binder Rheology and Performance in Warm Mix Asphalt”, Texas Transportation Institute, Texas, USA, Retort No. 0-6591, 2012.
- Asfalt Mütahitleri Derneği-ASMÜD, “Türkiye’de Rakamlarla Asfalt”, http://www.asmud.org.tr/asfalt.php?sayfa=25 (01.03.2019).
- Bueche N. “Warm Asphalt Bituminous Mixtures with Regards to Energy, Emissions and Performance Young Researchers Seminar” Torino, Italy, (YRS) LAVOC-CONF-2010-002, 2009.
- Chowdhury, A., & Button, J. W. (2008). A review of warm mix asphalt. Texas: TexasTransportation Institute, The Texas A&M University.
- Croteau JM, Tessier B. “Warm Mix Asphalt Paving Technologies: a Road Builder’s Perspective”, In Annual Conference of the Transportation Association of Canada, Toronto, 2008
- D’Angelo J, Harm E, Bartoszek J, Baumgardner G, Corrigan M, Cowsert at all. “Warm-Mix asphalt: European practice”. Federal Highway Administration Office of International Programs. Washington DC, USA, No. FHWA-PL-08-007, 2008
- Dokandari P. Effects of Warm Mix Asphalt Additives on Aging Characteristics of Bituminous Mixtures. Ph.D. Thesis, Dokuz Eylul University, İzmir, Türkiye, 2012.
- Estakhri C, Button J, Alvarez E. Field and laboratory investigation of warm mix asphalt in Texas. Texas: Texas Transportation Institute, The Texas A&M University, 2010.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Kemal Karakuzu
*
0000-0002-1023-3962
Türkiye
Halit Özen
Bu kişi benim
0000-0003-4031-7283
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
31 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi
24 Eylül 2019
Kabul Tarihi
23 Nisan 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 2