The use of microorganisms that support human health and stimulate the immune system is gaining more importance. It is thought that probiotic bacterial strains, representing a significant portion of these microorganisms, may be treated in different disease groups. For instance, prevention of gastrointestinal diseases, ulcerative colitis, diarrhea, necrotizing enterocolitis, inflammatory bowel diseases, constipation, urogenital system health, rotavirus diarrhea as well as colon cancer can be prevented using probiotics. The probiotic bacterial strains, have basic needs such as bacterial auto-aggregation and cell surface hydrophobicity. Due to the phytochemicals contained in the Nerium oleander L., this plant has been used as medicinal plants. Such plants, when ingested, contact with the human gastrointestinal microbiome, so beneficial microorganisms can be affected. Thus, present study aimed to investigate the effects of Nerium oleander L. extract on two of the most studied and very well-known probiotic bacteria, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus.
Nerium oleander L. was extracted using ethanol. Probiotics were grown in the presence of this extract. Surface hydrophobicity of probiotics grown in the presence of plant extract was assessed by Microbial Adhesion to Solvents (MATS) Assay, and auto-aggregation was performed.
Auto-aggregation and surface hydrophobicity properties of these bacteria can be modulated by this plant, due to its phytochemicals. Auto-aggregation, as well as surface hydrophobicity were increased or decreased dependent on the dose as the plant extract
The combinations of this plant and a probiotic strain could be next generation functional food, defined as food ingredient that has positive health benefits to the human.
auto-aggregation Nerium oleander L. prebiotics probiotics synbiotics surface hydrophobicity
The authors thank to Chr. Hansen for providing the lactobacilli.
İnsan sağlığını destekleyen ve bağışıklık sistemini uyaran mikroorganizmaların kullanımı gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu mikroorganizmaların önemli bir bölümünü temsil eden probiyotik bakteri suşlarının farklı hastalık gruplarında tedavi edilebileceği düşünülmektedir. Örneğin, gastrointestinal hastalıkların önlenmesi, ülseratif kolit, ishal, nekrotizan enterokolit, inflamatuar bağırsak hastalıkları, kabızlık, ürogenital sistem sağlığı, rotavirüs ishal ve kolon kanseri probiyotikler kullanılarak önlenebilirliği çalışılmaktadır. Probiyotik bakteri suşları, bakteriyel oto-agregasyon ve hücre yüzeyi hidrofobisitesi gibi temel faktörlere sahiptir. Nerium oleander L.'de bulunan fitokimyasallar nedeniyle, bu bitki tıbbi bitki olarak kullanılagelmiştir. Bu tür bitkiler, insan gastrointestinal mikrobiyomuyla temas eder, bu nedenle yararlı mikroorganizmalar etkilenebilir. Bu nedenle, bu çalışmada Nerium oleander L. ekstresinin en çok çalışılan ve çok iyi bilinen probiyotik bakteriler, Lactobacillus acidophilus ve Lactobacillus rhamnosus üzerindeki etkileri araştırılmıştır.
Nerium oleander L. etanol kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Probiyotikler bu ekstraktın varlığında büyütülmüştür. Bitki ekstraktı varlığında büyütülen probiyotiklerin yüzey hidrofobisitesi ve oto-agregasyon testleri yapılmıştır.
Bu bakterilerin oto-agregasyonu ve yüzey hidrofobisite özellikleri, fitokimyasalları nedeniyle bu bitki tarafından modüle edilebilir bulunmuştur. Oto-agregasyon ve yüzey hidrofobisitesi, bitki özütü olarak doza bağlı olarak arttmış veya azalmıştır.
Daha detaylı çalışmalarla birlikte, bu bitkinin ve bir probiyotik türün kombinasyonları, insan için olumlu sağlık yararları olan gıda bileşeni olarak tanımlanan yeni nesil fonksiyonel gıda formülasyonlarını oluşturabilir.
Nerium oleander L. Oto-agregasyon prebiyotik probiyotik sinbiyotik yüzey hidrofobisitesi
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |