KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ BÖLÜMÜ VE KİMYA BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN ÇOKLU ZEKÂ KURAMINA DAYALI PROFİLLERİ
Öz
Bu çalışmada Kimya Öğretmenliği ve Fen Fakültesi Kimya Bölümü Anabilim Dallarında öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinin Çoklu Zekâ Kuramına dayalı profilleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Öğrencilerin sahip oldukları zekâ alanlarını belirlemek için Çoklu Zekâ Envanteri kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; bu iki anabilim dalındaki öğrencilerin zekâ alanlarının birbirine yakın olduğu, bu öğrencilerin ağırlıklı olarak sözel, mantıksal-matematiksel ve görsel zekâ alanlarına baskın olarak gelişmiş düzeyde sahip oldukları ve cinsiyetlerine göre belirli bir zekâ alanında anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Demirtaş, Z., Duran, A. (2007). “İlköğretim Okulu 6., 7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Çoklu Zekâ Alanlarının Gelişmişlik Düzeyleri”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (20), 208-220.
- Durmaz , H. ve Özyıldırım, H. (2005). “Fen bilgisi ve sınıf öğretmenliği öğrencilerinin Kimya dersine karşı tutumları ve çoklu zeka alanları ile Kimya ve Türkçe derslerindeki başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi”, Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1),67-76. Ekici, G. (2003). “Çoklu zekâ kuramına dayalı biyoloji öğretiminin analizi” . V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Ankara: ODTÜ. 3 Nisan 2011’de http:// www. fedu. metu. edu.tr / ufbmek 5/b_kitabi/PDF/Biyoloji/bildiri/t18.pdf adresinden alınmıştır.
- Gardner, H. (1983). Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences, New York: Basic Books.
- Gürçay, D. ve Eryılmaz, A. (2002). “Lise 1. sınıf öğrencilerinin çoklu zeka alanlarının tespiti ve Fizik eğitimi üzerine etkileri”, V. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Cilt I, 501-506. Ankara: Ortadoğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi.
- Hamurcu, H., Günay, Y. ve Özyılmaz, G., (2002). “Buca eğitim fakültesi Fen Bilgisi ve Sınıf öğretmenliği bölümü öğrencilerinin çoklu zeka kuramına dayalı profilleri”, V. Ulusal Fen ve Matematik Eğitimi Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Cilt I, 415-421.
- Karasar, N. (2004). “Bilimsel araştırma yöntemi”, (13. basım). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
- Koşar,E.,(2006). “Türkçe Derslerinde Çoklu Zekâ Kuramının Uygulanmasına İlişkin Öğretmen Görüşleri”, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, XIX (2), 345-358.
- Köroğlu, H. ve Yeşildere, S., (2004). “İlköğretim Yedinci Sınıf Matematik Dersi Tamsayılar Ünitesinde Çoklu Zekâ Teorisi Tabanlı Öğretimin Öğrenci Başarısına Etkisi”, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı 2, 25-41.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
18 Mart 2014
Gönderilme Tarihi
18 Mart 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 1