Marmara
Denizinden yakalanan Engraulis
encrasicolus (hamsi), Mullus
surmuletus (tekir), Trachurus
trachurus (istavrit), Pomatomus
saltator (lüfer), Dicentrarchus
labrax (Avrupa deniz levreği), Sardina
pilchardus (sardalya)’un yağ asidi kompozisyonlarındaki mevsimsel
değişiklikler araştırılmıştır. Tüm örnekleme mevsimlerinde,
balıkların başlıca yağ asitleri palmitik asit (C16: 0), palmitoleik asit (C16:
1), oleik asit (C18: 1), dokosaheksaenoik asit (DHA, C22: 6) ve
eikosapentaenoik asitdir (EPA C20: 5). Deniz balığındaki 20:5 n-3 ve 22:6 n-6
içeriği toplam yağ asidinin sırasıyla % 1.31 ile % 8.13'ü ve % 1.47 ile %
16.44’ünü oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, bu balık
türlerinin n-3 PUFA açısından zengin olduğunu, özellikle de eikosapentaenoik
asit ve dokosaheksaenoik asitten zengin olduğunu göstermektedir ve biz deniz
balıklarının, EPA ve DHA için iyi bir kaynak olduğu sonucuna vardık. E. encrasicolus,
M. surmuletus, T. trachurus, P. saltator,
D. labrax, S. pilchardus'daki n3 / n6 oranları, ilkbahar ve sonbahar aylarında
sırasıyla 3.80-3.44, 2.09-1.06, 4.22-2.80, 2.22-1.49, 0.79-0.43, 1.85-0.81’dır.
Seasonal variations in the fatty acid compositions of Engraulis encrasicolus (anchovy), Mullus surmuletus (striped red mullet), Trachurus trachurus (horse mackerel), Pomatomus saltator (bluefish), Dicentrarchus labrax (European seabass), Sardina pilchardus (European pilchard) captured from Marmara Sea, were investigated. In all sampling seasons, the major fatty acids of fishes were palmitic acid (C16:0), palmitoleic acid (C16:1), oleic acid (C18:1), docosahexaenoic acid (DHA, C22:6) and eicosapentaenoic acid (EPA C20:5). The contents of 20:5 n-3 and 22:6 n-6 in the marine fish ranged from 1.31% to 8.13% of total fatty acid, and from 1.47% to 16.44%, respectively. The results of this study show that these fish species were rich in n-3 PUFA, especially, eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid and we concluded that seawater fish were a good source for EPA and DHA. n3/n6 rates in E. encrasicolus, M. surmuletus, T. trachurus, P. saltator, D. labrax, S. pilchardus, were 3.80-3.44, 2.09-1.06, 4.22-2.80, 2.22-1.49, 0.79-0.43, 1.85-0.81, in spring and autumn, respectively.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 1 |