EHL-İ HADİS’İN SÜNNET VE HADİS MÜDAFAALARINDAKİ ÜSLUP SORUNU
Öz
İslâm tarihi boyunca sünnet ve hadislere uyma konusunda birçok tartışmalar yaşanmıştır. Farklı ekoller metodolojilerini kullanarak İslâm’ın kaynaklarını yorumlamışlardır. Kanaatimizce bu yorumların hepsi İslâm medeniyeti açısından önemlidir. Ancak Ehl-i hadis ekolüne mensup alimlerimiz ne yazık ki muhaliflerine karşı ağır ithamlarda bulunmuş ve bu uğurda uydurma hadisleri dahi kullanmaktan çekinmemişlerdir. Bu makalede Ehl-i hadisin sünnet ve hadisleri müdafaa düşüncesiyle girdiği üslup sorunu bazı yönleriyle ele alınmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdullah b. Ahmed, Kitâbü's-sünne, I-II, (thk. Muhammed Saîd Sâlim el-Kahtânî), Demmâm: Dâr İbni’l- Kayyım, 1406.
- Ahmed b. Hanbel, Ebû Abdillah, Müsned, I-VI, Mısır: Müessesetü Kurtuba, ths.
- __________, Müsned, thk. Şuayb el-Arnavut, Müessesetü’r-Risâle, 2001.
- __________, er-Red ale'z-zenâdıka ve'l-cehmiyye, (thk. İbn Şebîb el-Acmî), Kuveyt: Ğerâs, 2005.
- Ahmet Özer, Ehl-i Hadîsin Red Literatürü, MÜSBE, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2008.
- Ali b. Sultân el-Kârî, el-Esrâru'l-merfûa fi'l-ahbâri'l-mevdûa, (thk. Mustafa es-Sabbâğ), Beyrut: Dâru'l- Emâne, 1971.
- __________, el-Masnû', (thk. Abdulfettâh Ebû Ğudde), Beyrut: Müessesetü'r-Risâle, 1398.
- Bezzâr, Ebû Bekr Ahmed b. Amr el-Bezzâr, Müsned, I-X, (thk. Mahfûzu'r-Rahmân Zeynullah), Beyrut: Müessesetü Ulûmi'l-Kur'ân, 1409.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
26 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi
26 Temmuz 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 9 Sayı: 1