BibTex RIS Kaynak Göster

TEREKEME-KARAPAPAH TURKS AND FOOD CULTURE (MUS-BULANIK ENVIRONMENT)

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 415 - 438, 15.12.2011

Öz

Creating one of the richest cuisines in the world of the Turkish people about nutri-tion has a tradition. The richness of Turkish cuisine, a wide area of the world de-pends on an effective culture of the Turks. Nutrition, consequential, which includes the points of a society is one of the most important cultural codes. To take pleasure from the things eaten and drunk, that influences the style found in every culture, a different approach. A food item is considered repulsive in a society is another example of the community may be the most important of its taste. Cooking, individual and social aspects of a culture that is the neatest and most other unsurudur. İnsan physiological structure as well as directly relevant to the social aspect of eating as under the influence of a meal has an nderstanding of the lived culture. In addition, individual physical and cultural environment in the provinces along the molded society has developed a food culture. As a prefix to distinguish the natural and cultural relativity that this is also true for the Turks. In this study, field survey data will be used Karapapah-Terekemes Turks have done.

TEREKEME-KARAPAPAK TÜRKLERİ VE YEMEK KÜLTÜRÜ (MUŞ-BULANIK ÇEVRESİNDE)

Yıl 2011, Cilt: 4 Sayı: 2, 415 - 438, 15.12.2011

Öz

Türk insanının da dünyanın en zengin mutfaklarından birini yaratan beslenme ile ilgili bir geleneği vardır. Türk mutfağının zenginliği dünyanın geniş bir alanında etkili olan Türk kültürüne bağlıdır. Beslenme, netice itibariyle bir toplumun en önemli kültürel kodlarını içinde barındıran hususlardan biridir. Yenilen ve içilen şeylerden haz alma, etkilenmeler konusunda yine her kültürün farklı bir yaklaşım tarzı bulunabilmektedir. Bir toplumda tiksindirici sayılan bir gıda maddesi bir başka toplumda en önemli ağız tadı örneği olabilir. Yemek, ferdî ve içtimai yönleri olan ve pek çok sair etkileyicisi olan bir kültür unsurudur. İnsan fizyolojik yapısı itibariyle yemekle doğrudan alakalı olduğu gibi sosyal yönüyle de yaşadığı kültürün etkisi altında olarak bir yemek anlayışına sahiptir. Bunun yanında ferdin içinde şekillen-diği toplum da yaşanan fiziki ve kültürel çevre muvacehesinde bir yemek kültürü geliştirmiştir. Bu kültürel ayırt edicilik ve görecelilik doğal olarak Türkler için de geçerlidir. Bu çalışmada Karapapah-Terekeme Türklerinin yapmış olduğumuz saha araştırmasının verilerinden yararlanılacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammet Kemaloğlu

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 9 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kemaloğlu, M. (2011). TEREKEME-KARAPAPAK TÜRKLERİ VE YEMEK KÜLTÜRÜ (MUŞ-BULANIK ÇEVRESİNDE). Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 415-438.