BibTex RIS Kaynak Göster

Ballot Event of Turkish Grand Natıonal Assembly in the Second Period

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 1, 215 - 228, 16.06.2014

Öz

Among all regimes, democracy is the mostly preferred one and is commonly used within this area. One indispensable side of democracy is that public (the ruled) has the right to say over government. This is done via ballot. However, ballot done in association with democracy has to be democratic, but it has been witnessed that ballot to be democratic has not been always within this frame. Nurettin Pasha was a candidate for Bursa deputy during the Turkish National As-sembly (TNA) second period ballot. The duration between his candidacy for deputy and his deputy serves an example for the aforementioned matter. While all experiences of Nurettin Pasha at that time were about vitalizing regula-tions both to place democracy and to improve it, some antidemocratic ways were carried out during this period.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin İkinci Döneminde Bir Seçim Olayı

Yıl 2012, Cilt: 5 Sayı: 1, 215 - 228, 16.06.2014

Öz

Demokrasi, yönetim anlayışları içerisinde en çok tercih edilen ve bu alanda sıkça kullanılan bir kavramdır. Demokrasinin vazgeçilmez eylemlerinden biri de halkın (yönetilen) yönetimde söz sahibi olmasıdır. Bu eylemin fiiliyata geçmesi seçimle sağlanır. Ne var ki demokrasi adına yapılan seçimlerin de demokratik olması gere-kir. Fakat demokratik olması gereken seçimin, her zaman bu çerçevede kalmadığına da şahit olunmuştur. TBMM İkinci dönem seçimleri sırasında Bursa mebusluğu için aday olan Nurettin Paşa'nın mebus adaylığı ile mebusluğu arasında geçen dönemde yaşanan olaylar bu konuda örnek teşkil edecek mahiyettedir. Nurettin Paşa'nın bu dönemde yaşadıkları, bir yandan demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi adına yapılan bir dizi düzenlemelere hayat vermek adına yapılırken, diğer yandan demokratik olmayan metotların icra edilmesidir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Necati Taş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 16 Haziran 2014
Gönderilme Tarihi 16 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Taş, N. (2014). Ballot Event of Turkish Grand Natıonal Assembly in the Second Period. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1), 215-228.