Araştırma Makalesi

NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI

21 Nisan 2010
PDF İndir
EN TR

NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI

Öz

Aile işletmeleri ekonomide oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, bu işletmelerin dikkatle incelenmesi, sorunlarının ortadan kaldırılması gerekir. Aile işletmelerinin karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan biri nepotizmdir. Bu araştırmanın amacı, aile işletmelerinde nepotizm uygulamalarının aile üyesi olmayan çalışanlar üzerine etkilerini incelemektir. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma, Trabzon’da faaliyet gösteren aile işletmelerinde çalışan aile üyesi olmayan 130 yönetici ve işgören üzerinde gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmanın bulgularına göre; nepotizm, aile üyesi olmayan çalışanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Nepotizm uygulamaları arttıkça çalışanların iş stresi artmakta; iş tatmini, işverene güveni ve adalete olan inancı ise azalmaktadır. Bu da çalışanların bireysel performanslarının düşmesine ve işten ayrılma eğilimlerinin artmasına yol açmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mustafa Büte Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

21 Nisan 2010

Gönderilme Tarihi

17 Mayıs 2011

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010

Kaynak Göster

APA
Büte, M., & Tekarslan, E. (2010). NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK
AMA
1.Büte M, Tekarslan E. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD. Published online 01 Nisan 2010:1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK
Chicago
Büte, Mustafa, ve Erdal Tekarslan. 2010. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Nisan 1, 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK.
EndNote
Büte M, Tekarslan E (01 Nisan 2010) NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 1–21.
IEEE
[1]M. Büte ve E. Tekarslan, “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”, ESAD, ss. 1–21, Nis. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58TJ33NK
ISNAD
Büte, Mustafa - Tekarslan, Erdal. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 01 Nisan 2010. 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK.
JAMA
1.Büte M, Tekarslan E. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD. 2010;:1–21.
MLA
Büte, Mustafa, ve Erdal Tekarslan. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Nisan 2010, ss. 1-21, https://izlik.org/JA58TJ33NK.
Vancouver
1.Mustafa Büte, Erdal Tekarslan. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD [Internet]. 01 Nisan 2010;1-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58TJ33NK

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553