EN
TR
NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI
Öz
Aile işletmeleri ekonomide oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, bu işletmelerin dikkatle incelenmesi, sorunlarının ortadan kaldırılması gerekir. Aile işletmelerinin karşı karşıya kaldığı önemli sorunlardan biri nepotizmdir. Bu araştırmanın amacı, aile işletmelerinde nepotizm uygulamalarının aile üyesi olmayan çalışanlar üzerine etkilerini incelemektir. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma, Trabzon’da faaliyet gösteren aile işletmelerinde çalışan aile üyesi olmayan 130 yönetici ve işgören üzerinde gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmanın bulgularına göre; nepotizm, aile üyesi olmayan çalışanlar üzerinde olumsuz etkiler oluşturmaktadır. Nepotizm uygulamaları arttıkça çalışanların iş stresi artmakta; iş tatmini, işverene güveni ve adalete olan inancı ise azalmaktadır. Bu da çalışanların bireysel performanslarının düşmesine ve işten ayrılma eğilimlerinin artmasına yol açmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ekonomi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
21 Nisan 2010
Gönderilme Tarihi
17 Mayıs 2011
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010
APA
Büte, M., & Tekarslan, E. (2010). NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK
AMA
1.Büte M, Tekarslan E. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD. Published online 01 Nisan 2010:1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK
Chicago
Büte, Mustafa, ve Erdal Tekarslan. 2010. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Nisan 1, 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK.
EndNote
Büte M, Tekarslan E (01 Nisan 2010) NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 1–21.
IEEE
[1]M. Büte ve E. Tekarslan, “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”, ESAD, ss. 1–21, Nis. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58TJ33NK
ISNAD
Büte, Mustafa - Tekarslan, Erdal. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 01 Nisan 2010. 1-21. https://izlik.org/JA58TJ33NK.
JAMA
1.Büte M, Tekarslan E. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD. 2010;:1–21.
MLA
Büte, Mustafa, ve Erdal Tekarslan. “NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI”. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Nisan 2010, ss. 1-21, https://izlik.org/JA58TJ33NK.
Vancouver
1.Mustafa Büte, Erdal Tekarslan. NEPOTİZM’İN ÇALIŞANLAR ÜZERİNE ETKİLERİ: AİLE İŞLETMELERİNE YÖNELİK BİR SAHA ARAŞTIRMASI. ESAD [Internet]. 01 Nisan 2010;1-21. Erişim adresi: https://izlik.org/JA58TJ33NK