Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

EUROPEAN UNION-TURKEY RELATIONS WITHIN THE CONTEXT OF ENLARGEMENT FATIGUE

Yıl 2012, Bahar, 49 - 73, 21.04.2012

Öz

The European Union, which established on the remnants of II. World War, has made a remarable progress within the context of ‘deepening and widening process’. It is not only the Central and Eastern European countries desired to become become part of such a gigantic institution, but Turkey. Therefore, not past in the past but today Turkey aims to integrate with the EU in order to catch up with the Western civilization, which said to be symbolized modernity. However, it is a question mark how how Turkey will be integrated into the EU that is deeply preoccupied with the depening and widening process. Whatsoever, the current debates are directly focused on the enlargement fatigue, which fades away Turkey’s hopes about the membership. The aim of this study is to examine the enlargement policy, with an emphasis placed on the future enlargement prospects following the analysis of Turkey-EU relations in historical context.

AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GENİŞLEME YORGUNLUĞU SÜRECİNDE AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

Yıl 2012, Bahar, 49 - 73, 21.04.2012

Öz

II. Dünya savaşının kalıntıları üzerine kurulan Avrupa Birliği’nin (AB) “derinleşme ve genişleme” sürecinde hızlı adımlar atarak bugün geldiği nokta göz kamaştırıcıdır. Böyle bir devasa projenin oluşum süreci içinde yer almak, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin olduğu kadar Türkiye’nin de arzusu olmuştur. Bu nedenle, dün olduğu gibi bugün de, Türk ulusunun AB’ye girme isteği çağdaşlığı temsil ettiği düşünülen Batı toplumundaki uygarlığa erişmeyi amaçlamaktadır. Ancak AB kendi derinleşme ve genişleme süreciyle uğraşırken Türkiye’nin AB ile nasıl bütünleşeceği sorusunu akla getirmektedir. Zaten AB’de mevcut tartışmalar doğrudan genişleme yorgunluğu Batı ile yakından ilgili olup, Türkiye üyelikleri konusunda umutlarını kırmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle Türkiye-AB ilişkileri kısaca incelenecek daha sonra kapsamlı bir şekilde AB’nin genişleme süreci ele alınacak ve gelecek genişlemesi ihtimalleri üzerinde durulacaktır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gönül Oğuz

Yayımlanma Tarihi 21 Nisan 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Bahar

Kaynak Göster

APA Oğuz, G. (2012). AVRUPA BİRLİĞİ’NİN GENİŞLEME YORGUNLUĞU SÜRECİNDE AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi49-73.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553