Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

NEW NEOCLASSICAL SYNTHESIS MODEL: APPLICATION TO TURKEY

Yıl 2012, Güz, 131 - 157, 21.09.2012

Öz

In the last thirty years, developments of macroeconomy come around a new consensus between economic schools. The consensus join Classical and Keynesian ideas below same framework and advice macroeconomic fluctuations can explain via microeconomy. Both classical and Keynesian contributions are compatible in the New Neoclassical Synthesis framework because of its microeconomic foundations. Different names are exploited for the new consensus, but in general it is called the New Neoclassical Synthesis. Inflation targeting composed the core of the New Neoclassical Synthesis which is accepted for price stability. Inflation targeting is established through short run interest rate. This study analyses success of the New Neoclassical Synthesis model which is a dynamic stochastic general equilibrium model with simultaneous equations systems solution which applied three stage least squares method.

YENİ NEOKLASİK SENTEZ MODELİ: TÜRKİYE UYGULAMASI

Yıl 2012, Güz, 131 - 157, 21.09.2012

Öz

Son 30 yılda makroekonomi alanında yaşanan gelişmeler ekoller arası yeni bir uzlaşma zemini etrafında gerçekleşmektedir. Bu uzlaşma Klasik ve Keynesçi görüşleri tek bir çatı altında birleştirerek ekonomide yaşanan makroekonomik dalgalanmaları mikroekonomiden hareketle açıklamayı tavsiye etmektedir. Yeni Neoklasik Sentez (New Neoclassical Synthesis:NNS) yapısındaki Klasik ve Keynesçi yakınlaşma mikroekonomik bileşenlerden dolayı uyumlu çalışmaktadır. Bu yeni uzlaşma için farklı farklı isimler kullanılmakla beraber genel olarak Yeni Neoklasik Sentez adı ile anılmaktadır. Yeni Neoklasik Sentez’in özünü fiyat istikrarı amacına ulaşmak için benimsediği enflasyon hedeflemesi stratejisi oluşturmaktadır. Enflasyon hedefleme stratejisi ise kısa dönemli faiz oranı aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Çalışmada bir dinamik stokastik genel denge modeli olan Yeni Neoklasik Sentez modelinin Türkiye verileri ile test edilmesi amaçlanmış ve eşanlı denklem sistem çözümü ile üç aşamalı en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Asuman Koç Yurtkur

Yayımlanma Tarihi 21 Eylül 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Güz

Kaynak Göster

APA Yurtkur, A. K. (2012). YENİ NEOKLASİK SENTEZ MODELİ: TÜRKİYE UYGULAMASI. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi131-157.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553