Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

URBANIZATION PERIOD IN RIZE

Yıl 2014, Bahar, 163 - 183, 21.04.2014

Öz

Turkey is in an unstable development process in urbanization terms. Despite these differences, urbanization and the urban popolation levels in Turkey, are increasing day by day. At this study it is aimed at exerting present urbanization of Rize, which is a port and trade center the history of which goes to ancient times. The urbanization level of the city will be examined with demographic, economical and socio-cultural aspects. Moreover, put forward to the characteristics of the settlement of the city and their affects on its urbanization is necessary fo understanding and evaluating the present urbanization period of Rize. In general Rize has holding the same urbanization problems which Turkey holds. Even its urbanization level is under the average urbanization level of Turkey, the ratio of urban population level of the city increases rapidly. The ratio of the population employed in agriculture permanently decreases in favour of the population employed in service sector. The location which city constructed are causing to negative and costly problems on urbanization.

RİZE’DE KENTLEŞME SÜRECİ

Yıl 2014, Bahar, 163 - 183, 21.04.2014

Öz

Türkiye, kentleşme açısından dengesiz bir gelişim içerisindedir. Bu farklılığa rağmen Türkiye’de kentleşme ve kentsel nüfus düzeyi her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada amaç, geçmişi çok eski dönemlere dayanan bir ticaret ve liman kenti olan Rize’nin bugünkü kentleşme düzeyini demografik, ekonomik ve sosyo-kültürel boyutlarıyla ortaya koymaktır. Ayrıca kentin yerleşim yerinin taşıdığı özelliklerin ve kentleşmeye olan etkilerinin ortaya konulması bugün Rize’deki kentleşme sürecini anlamak ve değerlendirmek açısından gereklidir. Rize, genel olarak Türkiye’nin kentleşme sürecinde yaşadığı kentsel sorunları taşımaktadır. Kentleşme düzeyi bakımından geçmişten beri Türkiye ortalamasının altında kalmış olmasına rağmen kentsel nüfus oranı giderek artmaktadır. Tarım kesiminde çalışan nüfusun oranı hizmet sektörü lehine sürekli düşüş göstermektedir. Kentin kurulu olduğu alan, kentleşme üzerinde olumsuz ve pahalı sonuçlara neden olmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülizar Çakır Sümer

Yayımlanma Tarihi 21 Nisan 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Bahar

Kaynak Göster

APA Çakır Sümer, G. (2014). RİZE’DE KENTLEŞME SÜRECİ. Ekonomik Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi163-183.

İletişim Adresi: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 14030 Gölköy-BOLU

Tel: 0 374 254 10 00 / 14 86 Faks: 0 374 253 45 21 E-posta: iibfdergi@ibu.edu.tr

ISSN (Basılı) : 1306-2174 ISSN (Elektronik) : 1306-3553