BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE'DE BUTİK OTEL İŞLETMECİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU İZMİR ÖRNEĞİ

Yıl 2016, , 271 - 286, 31.07.2016
https://doi.org/10.18354/esam.93975

Öz

Özet

Bu çalışmanın amacı, İzmir’de bulunan butik hizmet veren konaklama işletmelerinden hareketle Türkiye’de butik otel kavramının tanım ve özelliklerini, örgüt yapılarını, yönetim anlayışlarını ve kuruluş aşamasında karşılaşılan zorlukları belirlemeye çalışmaktır. Bu doğrultuda İzmir’de faaliyet gösteren 18 butik hizmet sunan küçük konaklama işletme sahibi/yöneticisi ile yüz yüze mülakat tekniği ile görüşülmüş, elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Otel sahipleriyle/yöneticileriyle görüşülmesinin nedeni, butik otel kavramı ile ilgili algılarının sektör ve yönetim tecrübelerinden faydalanılarak tespit edilmek istenmesidir. Bu çalışma, Bakanlık tanımının tekrar gözden geçirilmesi gerekliliğine vurgu yapması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca butik otel işletmelerini merkeze alan bu araştırma yönetim ve turizm literatürüne katkı sağlayacaktır.

 

Anahtar Kelimeler: Butik Otel, Yönetim, Örgüt Yapısı, İzmir

Kaynakça

  • Albazzaz, A., Birnbaum, B., Brachfeld, D., Danilov, M., de Vries, O.K ve Moed, J. (2003). Lifestyles of the Rich and Almost Famous: The Boutique Hotel Phenomenon in the United States. High Tech Entrepreneurship and Strategy Group Project (R. Adner), http://faculty.insead.edu/adner/PREVIOUS/Projects-Jan03/ Boutique%20Hotels.pdf (Erişim Tarihi: 10.08.2015).
  • Aggett, M. ( 2007). What has İnfluenced Growth in the UK’s Boutique Hotel Sector? International Journal of Contemporary Hospitality Management, 19(2):169-177.
  • Akyol, E. ve Zengel, R. (2014). 21. Yüzyılda Yeni Nesil Konaklama Yapıları: Butik Otel Yaklaşımı. Anotolia, 25(2): 211-225.
  • Buyruk, L. ve Eren, D. (2012). Butik Otel Çalışanlarının Butik Otel Kavram, Özellik ve Hizmetlerini Algılamaları Üzerine Bir Araştırma: Nevşehir Örneği. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 15(27): 339-355.
  • Dallaryan, S. (2007). Küçük ve Orta Ölçekli Konaklama İşletmelerinde Yönetim Sorunlarını Ortaya Çıkarmaya Yönelik Bir Uygulama: Sultanahmet Bölgesi Butik Otelleri. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1:31-42.
  • Erkutlu, H. ve Chafra, J. (2006). Relationship Between Leadership Power Bases and Job Stress of Subordinates: Examples From Boutique Hotels. Management Research News. 29(5): 285–297.
  • Forsgren, S. ve Franchetti, C. (2004). The Marketing Role of Unique Concepts for Hotels in Sweden. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Göteborg University, Graduate Business School, School of Economics and Commercial Law: Elanders Novum.
  • İçöz, O. (2001). Turizm İşletmelerinde Pazarlama İlkeleri ve Uygulamalar. Turhan Kitabevi: Ankara.
  • Henderson, J. (2011). Hip Heritage: The Boutique Hotel Business in Singapore. Tourism and Hospitality Research, 11(3): 217-223.
  • Khosravi, S., Malek, A. ve Ekiz, E. (2014). Why Tourists are Attracted to Boutique Hotels: Case of Penang Island, Malaysia. Journal of Hospitality and Tourism, 12(1): 26-41.
  • Denizer, D., Tetik, N., Akoğlan, M., Yeşiltaş, M. ve Kozak, M. (1998). Otel İşletmeciliği. Kozak, Nazmi (Ed.), Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Lim, M. ve Endean, M. (2009). Elucidating The Aesthetic and Operational Characteristics of UK Boutique Hotels. International Journal of Contemporary HospitalityManagement, 21(1): 38-51.
  • Maviş, F. (1994). Otel İşletmeciliği İlke ve Kavramlar. Anadolu Üniversitesi Yayınları: Eskişehir.
  • McNeill, D. (2009). The Airport Hotel as Business Space. Geografiska Annaler Series B. Human Geography, 91(3): 219–228.
  • Mintel (2002). Boutique Hotels Report. Mintel: Londra.
  • Okumuş, F. ve Karamustafa, K. (2005). Impact Of An Economıc Crisis Evidence from Turkey. Annals of Tourism Research, 32(4): 942-961.
  • Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel İşletmeciliği. Beta Basım Yayım Dağıtım: İstanbul.
  • Ragerson, J. (2010). The Boutique Hotel Industry in South Africa: Definition, Scope, and Organization. Urban Forum, 21(7): 425-439.
  • Şener, B. (2001). Modern Otel İşletmelerinde Yönetim ve Organizasyon. Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Taş, İ. (2015). Turizm İşletmeciliği, içinde Timur, A. ve Bardakoğlu, Ö.(Ed), Turizm İşletmeciliği, (s: 45-62), Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Timothy, D. J. ve Teye, V. (2009). Tourism and The Lodging Sector. Butterworth-Heinemann: Oxford
  • Usta, Ö. (2008). Turizm Genel ve Yapısal Yaklaşım. Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Van Hartesvelt, M. (2006). Building a Better Boutique Hotel. Lodging Hospitality, 62(14):32–44.
  • Victorino, L., Verma, R., Plaschka, G. ve Dev, C. (2005). Service Innovation and Customer Choices in Hospitality Industry. Managing Service Quality, 15(6): 555-576.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2008). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemi. Seçkin Yayınevi: Ankara.
  • http://www.turizmguncel.com/haber/bookingcom-bakanlikla-ozel-belgeli-otelleri-karsi-karsiya-getirdi-h7052.html (Erişim Tarihi: 12.10.2015)
  • http://www.kultur.gov.tr/TR/belge/1-43963/ eski2yeni.html (Erişim Tarihi: 10.09.2015)
  • http://www.hvs.com/Content/3171.pdf (Erişim Tarihi: 11.10.2015)
Toplam 28 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Tuğba Pala

Övünç Bardakoğlu

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Pala, T., & Bardakoğlu, Ö. (2016). TÜRKİYE’DE BUTİK OTEL İŞLETMECİLİĞİNİN MEVCUT DURUMU İZMİR ÖRNEĞİ. Ege Stratejik Araştırmalar Dergisi, 7(2), 271-286. https://doi.org/10.18354/esam.93975