Araştırma Makalesi

Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante

Cilt: 6 Sayı: 2 29 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante

Öz

Bu çalışma, Geç Orta Çağ İtalyan komünlerinde uygulanan pittura infamante pratiğini, siyasal düzenin niteliği ve kamusal itibar anlayışıyla birlikte ele alarak görsel cezalandırmanın hangi toplumsal ve hukuki koşullarda ortaya çıktığını inceler. İtalyan komünlerde siyasal güç dengelerinin hassas oluşu, yurttaşlık statüsünün katı biçimde tanımlanması ve kamusal davranışın sıkı bir toplumsal denetime tabi tutulması, suçun yalnızca hukuki değil, aynı zamanda görsel biçimde teşhir edilmesini gerekli kılmıştır. Bu bağlamda Roma hukukundan devralınan fama ve infamia kavramlarının Orta Çağ’da geçirdiği dönüşüm analiz edilerek kişisel itibarın kamusal alanda nasıl siyasi bir kategoriye dönüştüğü gösterilir. Ardından Guelfo ideolojisi, popolo yönetimleri ve magnati karşıtlığının belirlediği siyasal-toplumsal yapı açıklanarak pittura infamante’nin hangi iktidar ilişkileri içinde işlev kazandığı ortaya konur. Uygulamanın kullanımına ilişkin tarihsel örnekler üzerinden, bilhassa vatana ihanet ve yolsuzluk gibi suçlarda ve fiziksel cezanın mümkün olmadığı durumlarda suçlunun toplumsal konumunu zedeleyen etkili bir araç olarak işlediği gösterilir. Bu pratiğe eşlik eden görsel dilin analizinde baş aşağı tasvirler, aşağılayıcı semboller ve imgelerin kamusal yapılarda stratejik biçimde yerleştirilmesi gibi unsurların infamia’yı somutlaştıran temel bileşenler olduğu vurgulanır. Çalışma, pittura infamante’nin yalnızca bir cezalandırma mekanizması olarak değil, kolektif değerlerin, siyasal meşruiyet iddialarının ve yurttaşlık etiğinin kamusal alandaki temsil biçimlerini belirleyen bir araç olarak da işlediğini gösterir. Son olarak kentlerde komün yapının çözülmesi ve otoritenin merkezileşmesiyle bu pratiğin 16. yüzyılda işlevsizleştiği, bununla birlikte itibar, görünürlük ve iktidar ilişkilerinin tarihsel biçimlerini anlamak açısından önemli bir analitik çerçeve sunduğu ortaya konur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anonim. (1360). Atina Dükü’nün Düşüşü [Fresko; dijital görüntü]. Web Gallery of Art. https://www.wga.hu/html_m/o/orcagna/2/expulsio.html
  2. Anonim. (1360). Atina Dükü’nün Düşüşü’nden detay [Fresko; dijital görüntü]. Web Gallery of Art. https://www.wga.hu/html_m/o/orcagna/2/expulsio.html
  3. Anonim. (t.y.). Vatana ihanet ettikleri için sürgüne gönderilen şövalyeler alayından detay, Broletto di Brescia, güney duvarı [Fresko; dijital görüntü]. Italia Medievale. https://www.italiamedievale.org/la-pratica-della-pittura-infamante-nel-mondo-comunale-parte-seconda/?utm_source=chatgpt.com
  4. Brucker, G. (1971). The society of Florence: A documentary study. NY: Harper & Row.
  5. Cappiello, A. L. M. (2017). La pittura infamante (Yayımlanmamış doktora tezi). Accademia di Belle Arti di Brera, Dipartimento di Comunicazione e Didattica dell’Arte, Milano.
  6. Edgerton, S. Y., Jr. (1985). Pictures and punishment: Art and criminal prosecution during the Florentine Renaissance. Ithaca, NY & London: Cornell University Press.
  7. Fenster, T., & Small, D. L. (2003). Introduction. T. Fenster & D. L. Small (Ed.), Fama: The politics of talk and reputation in medieval Europe (s. 1-15). Berlin & Boston: De Gruyter.
  8. Ferrari, M. (2016). Prime pitture d’infamia nei comuni italiani: Immagini come documenti, immagini come fatti. C. Behrman (Ed.), Images of shame: Infamy, defamation and the ethics of oeconomia (s. 49-75). Berlin & Boston: De Gruyter.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat Tarihi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

6 Kasım 2025

Kabul Tarihi

10 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şahin, D. (2025). Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante. Ege Sosyal Bilimler Dergisi, 6(2), 253-275. https://doi.org/10.70029/esbd.1819140
AMA
1.Şahin D. Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante. ESBD. 2025;6(2):253-275. doi:10.70029/esbd.1819140
Chicago
Şahin, Duygu. 2025. “Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6 (2): 253-75. https://doi.org/10.70029/esbd.1819140.
EndNote
Şahin D (01 Aralık 2025) Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6 2 253–275.
IEEE
[1]D. Şahin, “Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante”, ESBD, c. 6, sy 2, ss. 253–275, Ara. 2025, doi: 10.70029/esbd.1819140.
ISNAD
Şahin, Duygu. “Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi 6/2 (01 Aralık 2025): 253-275. https://doi.org/10.70029/esbd.1819140.
JAMA
1.Şahin D. Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante. ESBD. 2025;6:253–275.
MLA
Şahin, Duygu. “Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante”. Ege Sosyal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 2, Aralık 2025, ss. 253-75, doi:10.70029/esbd.1819140.
Vancouver
1.Duygu Şahin. Geç Orta Çağ İtalyan Komünlerinde İktidar, Hukuk ve Kamusal Hafızanın Görsel Aracı Olarak Pittura Infamante. ESBD. 01 Aralık 2025;6(2):253-75. doi:10.70029/esbd.1819140