Araştırma Makalesi

Fizilali'l Kur'an'da İnsan Doğa İlişkisi

Sayı: 21 10 Haziran 2011
PDF İndir
TR

Fizilali'l Kur'an'da İnsan Doğa İlişkisi

Öz

İnsan, fiziki ve fizik ötesi âlemler ile etkileşim içindedir ve ilahi hakikat, yüce alem (mele-i ala) ve melekler ile birlik, iblis ve taraftarları ile ise bir karşıtlık ilişkisi içerisindedir. Benzer şekilde insan bu âlem ve onda bulunan ilahi yasalar ve tabiat kanunları ile de etkileşimdedir. İnsanlık tarihi, bu ilişkiler okyanusunda süregelmektedir: Fizik ve fizik ötesi âlem ile ilişkiler, evrendeki somut unsurlar ve soyut güçler ile ilişkiler. İşte insanlık tarihi, bu iç içe girmiş etkilerin ışığı altında yorumlanabilir (Kutub, 1991b, IV: 318).

Anahtar Kelimeler

Fizilali'l Kur'an,İnsan Doğa İlişkisi

Kaynakça

  1. Afgani, Cemaleddin, Dehriyyun'a Reddiye (çev; Vahdettin İnce), Ekin Yay., İst., 1997.
  2. Akarsu, Bedia , Çağdaş Felsefe, MEB Yay., İst.,1979.
  3. Hakim, Said, Rabbani Yol ve Sünnetullah,6 bs., İnsan Dergisi Yay., İzmir, 1993.
  4. Kutub, Seyyid, İslam Düşüncesi (çev: Resul Tosun), 3 c., 3. bs.,Dünya Yay., İst., 1991a. Kutub, Seyyid, Fi Zilali'l-Kur'an (çev. Mehmet Yolcu ve diğerleri), 10 c., Dünya Yay., İst., 1991b.
  5. Özsoy, Ömer, Sünnetullah, Fecr Yay., Ank., 1994 .
  6. Kayacan, Murat, Kur'an'da Peygamberler ve Karşı Tavır­lar,Ekin Yay., İst., 2003.
  7. Said Cevdet, Bireysel ve Toplumsal Değişimin Yasaları (çev: İlhan Kutluer), 3. bs., İnsan Yay., İst., 1994.

Kaynak Göster

ISNAD
Kayacan, Murat. “Fizilali’l Kur’an’da İnsan Doğa İlişkisi”. Eskiyeni. 21 (01 Haziran 2011): 81-87. https://izlik.org/JA57YE44GP.