The prevailing contemporary perspective posits the aesthetic interventions, despite their substantial financial cost, facilitate a form of psychological liberation. These interventions, wherein individuals relinquish or defer their other aspirations and necessiate, have witnessed a marked increase in both prevalence and diversification. Noteworthy is the inclusion of non-surgical procedures within the purview of aesthetic interventions. The employment of the term 'aesthetic intervention' in predicated on its capacity to encompass both aspects of the subject. While the pursuit of bodily modifications is not a novel phenomenon, the contemporary social dimension of the desire for aesthetic intervention today gives raise to a number of question that mecessiate investigation from a sociological perspective. The potential adverse consequences of aesthetic interventions, including the possibility of permanent bodily harm and the societal desire to be accepted, necessitate a comprehensive background analysis. This study is noteworthy as the inaugural research on aesthetic interventions in Karaman, with the objective of scientifically elucidating the motivations behind individuals seeking aesthetic interventions, their perceptions of these interventions, and the social factors that underpin their decision-making. Of particular note is, question of whether environmental and societal factors influence the desire for aesthetic change, and if so, the underlying causes and consequences of this influence. This study can thus be regarded as a social background analysis. The study is a field research conducted with a sample of individual residing in Karaman province who have undergone aesthetic interventions on their bodies. A qualitative research method was applied in the study. The data were collected using semi-structured interviews and evaluated through a descriptive analysis approach. This study concluded that the factors motivating aesthetic interventions are outwardly influenced by social pressure, discomfort from disturbing or mocking glances from others, environmental and media influences are the dominant causal factor for aesthetic interventions.
Sociology of Religion Karaman Aesthetic Intervention Body Beauty Social Pressure Religion
Granted by Karamanoglu Mehmetbey University, Social and Human Sciences Ethics Committee, Ethics Panel, approval dated 08.03.2021 and numbered 94.
Günümüzde, maddi anlamda önemli bir gider teşkil etmekle birlikte estetik müdahalelerin bedene sağladığı yeni görünümün, zihinsel olarak bir kurtuluş olanağı sunduğu düşünülmektedir. İnsanların başkaca isteklerinden ve hatta ihtiyaçlarından vazgeçerek ya da onları erteleyerek yaptırdıkları estetik amaçlı müdahaleler giderek yaygınlaşmış ve çeşitlenmiştir. Estetik müdahale cerrahi olmayan operasyonları da ifade etmektedir. Bu çalışmada ‘Estetik Müdahale’ ifadesinin seçilmesi, konunun her iki yönünü de içermesiyle ilişkilidir. İnsanların bedenleri üzerinde birtakım değişiklikler istemesi yeni bir eğilim değildir. Günümüzde estetik müdahale arzusunun nedenleri ve toplumsal boyutu sosyolojik temelde araştırılması gereken bazı soruları beraberinde getirmektedir. Bedende kalıcı hasarların oluşması, toplum tarafından beğenilme arzusu gibi sebep ve sonuç itibariyle bazı sorunlara yol açması, estetik müdahalelerle ilgili bir arka plan çözümlemesini gerektirmektedir. Çalışma Karaman’da estetik müdahale konusunda yapılan ilk araştırma özelliğini taşımaktadır. Çalışmanın amacı bireylerin estetik müdahaleye neden başvurduklarını, estetik müdahaleyi nasıl algıladıklarını, estetik müdahalenin toplumsal nedenlerini bilimsel olarak ortaya koymaktır. Özellikle estetik değişimin arzulanmasında çevrenin, toplumun bir etkisinin olup olmadığı, bir etki söz konusu ise bunun nedenleri ve sonuçları araştırmada irdelenen merkezi sorulardır. Dolayısıyla bu çalışmayı, bir toplumsal arka plan çözümlemesi olarak değerlendirmek mümkündür. Çalışma, Karaman ilinde yaşayan, bedenine estetik müdahale yaptırmış olan örneklemle gerçekleştirilmiş bir alan araştırmasıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Veriler, görüşme tekniğiyle toplanmış ve betimsel analiz yaklaşımı ile değerlendirilmiştir. Araştırmada, estetik müdahaleyi güdüleyen unsurlar “toplum baskısı, diğerlerinin rahatsız edici bakışları ve alaycı bakışlardan duyulan rahatsızlık, çevre ve medya etkisi, görünüm memnuniyetsizliği” gibi dışa dönük nedenler olduğu sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla estetik müdahalenin baskın nedensel unsuru toplumdur.
Din Sosyolojisi Karaman Estetik Müdahale Beden Güzellik Toplumsal Baskı Din
Etik onay, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu tarafından verilmiş olup 08.03.2024 tarihli ve 94 numaralıdır.
İlgi ve emekleriniz için teşekkür ederiz.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beden Sosyolojisi, Değişme, Azgelişmişlik ve Modernleşme Sosyolojisi, Din Sosyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 56 |