Klasik dönem tabiat anlayışındaki genel kabule göre fizik âlemdeki varlıklar bir değişim (teğayyur) içerisindedir. Bu değişimi ifade etmek, fizik âlemde müşahede edilen söz konusu dinamizmi açıklamak ve anlamak için kevn, fesâd ve çalışmamıza konu edindiğimiz hareket kavramları kullanılmıştır. Hareket olgusu klasik dönem felsefe tasnifinde ṭabī‘iyyāt başlığı altında ele alınmış, değişime tabi olması yönüyle duyulur (maḥsūs) cisimler hareket bağlamında incelenmiştir. Ayrıca hareket, tabiî cisim için en genel araz olarak kabul edilmiştir. Bu cihetle cismin çeşitleri hareketin taşıyıcısını; cismin ontolojik karakteri hareketin ilke ve türlerini; muharrik, zaman ve mekân gibi hususlar da hareketin imkânına yönelik tartışmaları beraberinde getirmiştir. Hareket meselesi bu kavram ve problemler bağlamında hem kadim dönemde hem de İslâm felsefesinde tartışılmıştır. İslâm felsefesi içerisinde hareket düşüncesine yer veren isimlerden biri İbn Sînâ olmuştur. Konuyu felsefenin hiyerarşik yapısına uygun olarak fizik meselelerini ele aldığı ṭabī‘iyyāt başlığı altında detaylı bir biçimde ele alan İbn Sînâ, hareketi kuvve-fiil-yetkinlik temelinde tartışmıştır. Gözlemlenebilir tüm değişimleri bu felsefî arka plana dayandıran İbn Sînâ, bir değişim olarak kabul ettiği hareketi “kuvveden fiile tedrîci çıkış” şeklinde tanımlamıştır. İbn Sînâ, cisimdeki aşamalı ve tedrîci yani sürece dayalı, zamana yayılmış bir kuvveden fiile çıkış şeklinde tanımladığı hareketi, yalnızca bir fizik meselesi olarak değerlendirmemiştir. Hareketi hem Tanrı düşüncesi, Tanrı-âlem ilişkisi açısından metafiziğin; hem de eylem ve fiillerin ilkesi olması bakımından ahlâk ve klasik dönem psikolojinin anlaşılmasındaki belirleyici yönleri açısından da kapsamlı bir şekilde ele almıştır. Gerek hareket konusunun gerekse İbn Sînâ’nın hareket ve harekete ilişkin meselelere dair görüşlerinin geniş bir yelpazede olması meselenin sınırlı bir çerçevede ele alınmasını gerekli kılmıştır. Buna göre çalışmanın amacı, klasik fiziğin temel meselelerinden biri olan hareketi, İbn Sînâ’nın kuvve-fiil-yetkinlik sınırları içerisinde nasıl temellendirdiğini ele almaktır. Bu minvalde İbn Sînâ’nın kuvve, fiil ve yetkinlik kavramlarına yaklaşımı, kuvveden fiile intikâlin mahiyeti, buna bağlı olarak da bir değişimi hareket kılan temel unsurun ne olduğu ele alınmıştır. Hareketin tanımı, mahiyeti ve imkânı hakkında genel bir çerçeve sunulmuştur. Çalışmanın hareket nosyonunun felsefî çerçevesini ve kavram ilgilerini göstermesi açısından alana katkı sağlayacağı söylenebilir.
Bu çalışma Prof. Dr. Fehrullah Terkan danışmanlığında, 29.12.2021 tarihinde tamamladığımız “İbn Sīnā’nın Tabiat Felsefesinde Hareket” başlıklı doktora tezi esas alınarak hazırlanmıştır. (Ankara Üniversitesi, Ankara, Türkiye, 2021)
In the classical understanding of nature, entities in the physical realm are understood to be subject to change (taghayyur). In order to articulate this change, and to comprehend it,, explain the dynamism observed in the physical world, and comprehend it, concepts such as kawn (coming into existence), fasād (corruption), and motion, which is the focus of this study, have been employed. The concept of motion has been rubrik of ṭabī‘iyyāt (natural sciences) in the classification of classical philosophy, and perceptible (maḥsūs) bodies, due to their susceptibility to change, have been analyzed within the context of motion. Additionally, motion is considered the most general accident (ʿaraḍ) of natural bodies. In this regard the types of bodies serve as the carriers of motion, the ontological character of the body determines the principles and types of motion, and aspects such as the mover, time, and space give rise to discussions on the possibility of motion. The issue of motion has been debated within the framework of these concepts and problems both in antiquity and Islamic philosophy. One of the most prominent scholars in Islamic philosophy who engaged with the idea of motion is Ibn Sīnā (Avicenna). In addressing the topic of ṭabī‘iyyāt, where he systematically examined physical issues following the hierarchical structure of philosophy, Ibn Sīnā discussed motion based on potentiality-actuality-perfection (quwwa-fiʿl-kamāl). Grounding all observable changes in this philosophical framework, he defined motion, which he regarded as a form of change, as a “gradual transition from potentiality to actuality.” Ibn Sīnā’s philosophical perspective on motion extends beyond the confines of physical phenomena, encompassing metaphysical dimensions, particularly the concept of God and the relationship between God and the world. His approach is further diversified into ethical and psychological realms, where motion serves as the fundamental principal of actions and deeds. Given the extensive scope of Ibn Sīnā’s thought on motion-related issues, meticulous and a focused examination of the topic is imperative. The present study aims to explore how Ibn Sīnā grounds motion within the framework of potentiality-actuality-perfection. In this regard, it investigates Ibn Sīnā’s approach to the concepts of potentiality, actuality, and perfection, the nature of the transition from potentiality to actuality, and the fundamental element that qualifies a change as motion. The study proposes a comprehensive framework encompassing the definition, nature, and possibility of motion. It is contended that this study makes a significant contribution to the field by elucidating the philosophical underpinning and conceptual relationships inherent to the notion of motion.
Islamic Philosophy Ibn Sīnā Motion Potentiality Actuality Perfection
This article is extracted from my doctorate dissertation entitled “Mo-tion in Ibn Sīnā’s Philosophy of Nature”, supervised by Prof. Fehrullah Ter-kan (Ph.D. Dissertation, Ankara University, Ankara/Türkiye, 2021)
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İslam Felsefesi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 11 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Sayı: 56 |