AİLELERİN ZİHİN YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARIN ÖZELLİKLERİ VE EĞİTİMLERİYLE İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK ÖLÇME ARACININ GELİŞTİRİLMESİ
Öz
Çalışma orta ve ağır derecede zihin yetersizliği olan çocuk ebeveynlerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesine yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç kapsamında tarama modelinde betimsel bir araştırma deseni oluşturulmuştur. Alanyazın taraması ve aileler ile gerçekleştirilen ön görüşmeler sonrasında hazırlanan taslak aracın kapsam geçerliliğini sağlamak için alan ve dil uzmanlarından görüşler alınarak soru maddeleri oluşturulmuştur. Çoktan seçmeli olarak oluşturulan bu araç gönüllü aileler ile uygulanarak maddelerin ayırt edicilik ve güçlük indeksleri hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda sekiz konu alanından oluşan 80 soruluk çoktan seçmeli bir test geliştirilmiştir. Test içerisinde yer alan maddeler ayırt edici, kolay-orta-zor soru maddeleri olarak her konu alanı altında 10’ar soru ile eşit dağılmışlardır.
Kaynakça
- Adıgüzel, O. C., & Özdoğru, F. (2013). Üniversitelerde Ortak Zorunlu Yabancı Dil I Dersine Yönelik Bir Akademik Başarı Testinin Geliştirilmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2).
- Akçamete, G., Kargın, T., (1996). İşitme Engelli Çocuğa Sahip Annelerin Gereksinimlerinin Belirlenmesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi, 2(2), 7-24.
- Akköse, M. C. (2008). Gelişimsel yetersizlik gösteren çocuklara mutfak araç isimlerinin öğretiminde eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği: çoklu örnekler yaklaşımı uygulaması. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Altunel, M. (2007). Otistik özellik gösteren öğrencilere soru cevaplama becerilerinin öğretiminde küçük grup düzenlemesi ile sunulan eşzamanlı ipucuyla öğretimin etkililiği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
- American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD). (2010). Intellectual Disability: Definition, Classification, and Systems of Supports. (11th ed.). Washington, DC: Author.
- Ardıç, A. (2008). Uyarlanmış yoğun tuvalet eğitimi yönteminin otistik özellikler gösteren çocuklara tuvalet becerilerinin öğretiminde etkililiği. Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Bailey, B.D., Simeonsson, J.R., (1988). Family Assessment in Early Intervention, Merrill Publishing, United States of America
- Batu, E. S. (2008). Care-Giver Provided Home-Based Instruction Using Simultaneous Prompting For Teaching Home Skills To Individuals With Developmental Disabilities, Education And Training in Developmental Disabilities, 43, 541-555.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
25 Ocak 2017
Gönderilme Tarihi
29 Ekim 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 16 Sayı: 60
Cited By
ZİHİN YETERSİZLİĞİ OLAN YETİŞKİN BİREYLERE YÖNELİK TUTUM ÖLÇEĞİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi
https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.656471Zihinsel Engelli Çocuğa Sahip Olan Ebeveynlerin Çocuk Yetiştirme Tutumlarının İncelenmesi
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.37989/gumussagbil.818765Özel Gereksinimli Çocuklarla İlk Karşılaşma ve Özel Eğitim Öğretmen Adaylarının Eğitmenlik Deneyimi
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi
https://doi.org/10.21565/ozelegitimdergisi.865603Çoklu Mağduriyetin Bir Yansıması: Zihinsel Engelli Çocukların Suç Mağduriyeti
Türkiye Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.55109/tushad.1335108