TÜRK NİNNİLERİN DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı; içerisinde toplam 1650 ninni bulunduran “Türk Ninnileri” adlı kitapta yer alan ninnilerde, MEM’in Okul Öncesi Değerler Eğitimi Yönergesi’nde yer alan değerlerden hangi değerlerin yer aldığı ve bu değerlerin hangi sıklıkla kullanıldığını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda kitapta yer alan toplam 1650 ninni, okul öncesi eğitimde kazandırılması amaçlanan 8 değere göre incelenmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler, doküman incelemesi yoluyla incelenmiş olup; içerik analizi yolu ile çözümlenmiştir. Ayrıca frekans analizi yoluyla da hangi değere ne kadar yer verildiği saptanmış, bulgulara tablo halinde yer verilmiştir. Sonuç olarak, incelenen ninnilerde 492 kez değer vurgusunun yapıldığı ve en fazla sorumluluk ve çalışkanlık değerine atıfta bulunan örneklere rastlanmıştır. Sorumluluk ve çalışkanlık değerini, vatanseverlik, kardeşlik ve birlikte yaşama kültürü, vefa, nezaket ve görgü kuralları, cömertlik ve kanaatkarlık ve liyakat ve sadakat değerleri takip etmiştir. “Türk Ninnileri” kitabında vurgulanan sorumluluk ve çalışkanlık, vatanseverlik, kardeşlik ve birlikte yaşama kültürü ve nezaket ve görgü kuralları değerlerinde yapılan vurguların, toplam değer vurgularının yaklaşık %91’ ini oluşturduğu görülmüştür. Diğer değerlere yapılan vurguya kıyasla bakıldığında bu dört değer vurgusuyla diğer değerlerin vurgusu arasında oldukça fark bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aydın, M. Z. ve Gürler, Ş. A. (2012). Okulda değerler eğitimi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
- Aydın, M. (2003). Gençliğin değer algısı: Konya örneği. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(3), 121-144.
- Coşkun, N. Ç. (2013). Türk ninnilerine işlevsel yaklaşım, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 8(4),499-513.
- Çifçi, T. (2016). Geographical Concepts in Turkish Lullabys. Universal Journal of Educational Research, 4(4), 886-894.
- Demircioğlu, İ. H. ve Tokdemir, M. A. (2008). Değerlerin oluşturulma sürecinde tarih eğitimi: amaç, işlev ve içerik. Değerler Eğitimi Dergisi, 6(15), 69-88.
- Demir, N. ve Oflaz, G. (2010). Okul öncesi dönemde ninniler ile matematik öğretimi. Journal of World of Turks, 2(1), 351-361.
- Demir, N. (2008). Avrupa’da yaşayan 0-6 yaş grubu Türk çocuklarına Türkçe ve Türk kültürünün öğretilmesinde kullanılabilecek bir materyal: “Türk ninnileri”. The Journal of International Social Research, 1(5).Volume 1, Issue:5, s.224-240.
- Deveci, H. ve Selanik, A. Y. (2009). İlköğretim öğrencilerinin günlüklerine göre günlük yaşamda değerler. Journal of International Social Research, 2(6), 167-181.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Mehmet Kanak
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Mustafa Önder
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Çağrı Subaşı
Bu kişi benim
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
15 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
12 Eylül 2017
Kabul Tarihi
14 Şubat 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 17 Sayı: 66
Cited By
DEĞERLER EĞİTİMİNDE FIKRALARIN KULLANIMI
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.17755/esosder.859411KÖK DEĞERLERİN KÖKENLERİ: BİR DİVANÜ LÛGAT-İT TÜRK İNCELEMESİ
Folklor Akademi Dergisi
https://doi.org/10.55666/folklor.1079659Türkiye’de Değerler Eğitimi Araştırmalarına Genel Bakış: Metasentez Çalışması
Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.47140/kusbder.1219907Hakkari Yöresinde Dillendirilen Ninnilerin Değerler Açısından İncelenmesi
Çocuk ve Gelişim Dergisi
https://doi.org/10.36731/cg.1472549Bebeğin İlişkisel Nörobilimi Bağlamında Ninnilerin Dil ve Bilişsel Etkileşimleri ve Duygu Düzenlemesindeki Rolü
Türkiye Bütüncül Psikoterapi Dergisi
https://doi.org/10.56955/bpd.1637158