BibTex RIS Kaynak Göster

GÖKÇEADA-YENİBADEMLİ HÖYÜK’TE KENT ORGANİZASYONU VE YÖNETİM

Yıl 2006, Cilt: 5 Sayı: 18, 30 - 43, 01.01.2006

Öz

-

GÖKÇEADA-YENİBADEMLİ HÖYÜK’TE KENT ORGANİZASYONU VE YÖNETİM

Yıl 2006, Cilt: 5 Sayı: 18, 30 - 43, 01.01.2006

Öz

Gökçeada’nın kültür tarihinin aydınlatılmasında büyük rol oynayan Yemibademli Höyük, Ria tipinde bir koyun doğu yönünde kayalık bir zemin üzerinde kurulmuştur. Savunma suru ile koruma altına alınan Yenibademli yerleşmesine giriş, güneybatı yönündeki bir rampa ile sağlanmıştır. Ege dünyasından tanınan dikdörtgen ve apsidal planlı yapı temellerinin yanı sıra, Yenibademli’de sokaklar da tespit edilmiştir. Kent dokusunda yön birliği gözetilmeksizin inşa edilen taş temel üzerine kerpiç duvarlı yapılardan başka, tamamı taş örgülü olanlar da açığa çıkarılmıştır. Basit ocaklar, at nalı ve armut biçimli fırınlar, yerleşmedeki atölye ve konut amacıyla kullanılan yapıların taşınmazları arasında yer almıştır. Yenibademli, kuzey ve doğu Ege denizi adalarındaki Erken Bronz Çağı yerleşmelerinin sur, rampa, inşa malzemesi, yapı planları ve ekonomik faaliyetler bağlamında benzer parametreler göstermesi nedeniyle, kuzey Ege’de gelişen kültüre adapte olan bir yerleşme olarak tanımlanmaktadır

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Doç. Dr. Halime Hüryılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2006
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 5 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA Hüryılmaz, D. D. H. (2006). GÖKÇEADA-YENİBADEMLİ HÖYÜK’TE KENT ORGANİZASYONU VE YÖNETİM. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(18), 30-43.

                                                                                                                                                                          21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.