BibTex RIS Kaynak Göster

ORGANIC (ECOLOGICAL) AGRICULTURE GEOGRAPHY OF TURKEY

Yıl 2010, Cilt: 9 Sayı: 32, 402 - 424, 01.06.2010

Öz

ABSTRACT
In order to increase maximum productions obtained in any unit area or from livestock, chemical and genetic inputs have been rigorously used due to rapid population growth in the world. However, negative effects of such methods to cultural and natural environment, as well as to human health, have often been debated in public and scientific community. Concerns for human health and natural environment turned scientists into looking for alternative sustainable methods and organic agriculture practices. While organic agriculture was first used at the beginning of the 20th century, it took a widespread practice of usage in the developed countries since 1970s. In Turkey, organic agriculture started with the demands of European companies in 1980s and made substantial developments over the years. However, although Turkey has very good potential, its share in the total organic products produced in the world is still low. The aim of this paper is to call attention to Turkey's potential in the organic agriculture in terms of its geographic features. Our investigation is based on written sources, statistical data, type land observations and face to face interviews. We have tried to identify major problems in regard to organic agriculture in Turkey, with some suggestions.
Keywords: Organic Agriculture, Geography, Turkey, Ecology

Kaynakça

  • Ak, İ. -Kantar, F., 2007, “Türkiye’de Ekolojik Hayvancılık Potansiyeli ve Geleceği”, I. Organik Tarım Sempozyumu 19-20 Ekim 2007, Bahçeşehir Üniversitesi, http://organik.bahcesehir.edu.tr/index.php?lang=TR&sablon_id=3&ana_id=86(12.10. 2009)
  • Aksoy, U., 2001, “Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.3-11
  • Aksoy, U. -Tüzel, Y., -Altındişli, A. -Can, H. Z. -Onoğur, E. -Anaç, D. -Okur, B. -Çiçekli, M. -Şayan, Y. -Kırkpınar, F. -Kenanoğlu, B. Z. -Çelik, S. -Arın, L. -Er, C. -Özkan, C. - Özenç, D.B., 2005, Organik (=Ekolojik, Biyolojik) Tarım Uygulamaları, Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi Bildirileri, 3-7 Ocak, 2005, Ankara, s. 291- 314
  • Bulut, İ., 2006, Genel Tarım Bilgileri ve Tarımın Coğrafi Esasları, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • Doğanay, H., 2007, Ekonomik Coğrafya 3, Ziraat Coğrafyası, Aktif Yayınları, Erzurum.
  • Er, C., 2009, Organik Tarım Bakımından Türkiye’nin Potansiyeli,Bugünkü Durumu ve Geleceği, İTO Sektörel Yayınlar, No:2009-3, İstanbul.
  • ETO, http://www.eto.org.tr/tureko.asp,(08.10.2009)
  • FAO, 2002, Organic Agriculture, Environment and Food Security(edited by Nadia El-Hage Scialabba DOCREP/005/Y4137E/Y4137E00.HTM(05.10.2009) Hatam), Chapter 4, Rome http://www.fao.org/
  • Foglia, P.,2007, Organic agritourism, bio-educational farms and rural development, Italy, International Confference On Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, Presentations, Fao, Rome, Italy.
  • Göney, S., 1987, Türkiye Ziraatinin Coğrafi Esasları I, İstanbul Ü. Yay. No:2600, Coğrafya Bölümü Yay. No:110, İstanbul.
  • Gündüz, M. -Koç, D., 2001, “Türkiye’de Organik Tarım Ürünleri İhracatının Dünü, Bugünü ve Geleceği”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.30-36.
  • Higgiston, J. -Erkut, Y., 2006, Turkey Organic Products Organic Production 2006, USDA Foreign http://www.fas.usda.gov/gainfiles/200605/146197826.pdf(09.10.2009). Service, GAIN Report Number: TU6020,
  • İTO, 2006, Organik Tarım Analizi ve AB Pazarı Fırsatı, İstanbul Ticaret Odası Yay No: 2006-12, İstanbul.
  • Karlı, M., 2006, Organik Tarım ve Hayvancılık, Uğurer Tarım Kitapları, Kayseri.
  • Kayahan, S., 2001, “Ekolojik Tarımda İç Pazarın Gelişimi”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.24-30.
  • Kırımhan, S., 2005, Organik Tarım Sistemleri ve Çevre Kitabı, Uğurer Tarım Kitapları (Bireysel Yayın), Ankara.
  • Niggli, U. -Earley, J. -Ogorzalek, K., 2007, “Organıc Agrıculture And Envıronmental Stability Of The Food Supply”, International Confference On Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, OFS/2007/3, Fao, Rome, Italy, s.2.
  • Özdoğan, M. -Önenç, A. -Taşkın, T., 2006, “Türkiye’de Organik Hayvancılığa Dayalı Agro- Turizm Olanakları”, Türkiye III. Organik Tarım Sempozyumu Bildiri Özetleri, 1-3 Kasım 2006, Yalova, s.23-24.
  • Saner, G. -Engindeniz, S., 2001, “Hayvancılıkta Organik Üretime Geçiş Olanakları ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.124-134.
  • Şayan, Y. -Polat, M., 2002, “Ekolojik (Organik, Biyolojik) Hayvansal Üretimin Temel İlkeleri” (Organik Tarım, Editör: Muzaffer Ağar), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğü ve ETO Yay., İzmir, s.139-151.
  • II. Tarım Şurası, 2004, Bitki Yetiştiriciliği, Bitki Koruma ve Çevre Sağlığı Raporu (III.Komisyon), Ankara,http://tarimsurasi.tarim.gov.tr/PDFLER/ III.Komisyon.pdf, Ankara (10.10.2009).
  • http://www.tarim.gov.tr/uretim/Organik_Tarim,Organik_Tarim_Statistikleri.html(02.06.2009)
  • http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/organiktarim/organik_tarim.htm&cu rdir=\uretim\organiktarim&fl=organiktarim_taslak_strateji.htm(13.09.2008)
  • http://www.fao.org/organicag/faq.jsp(24.09.2008)
  • http://www.ciftcitv.com/haber.php%3Fhaber_id%3D382&usg(18.10.2009)

TÜRKİYE'NİN ORGANİK (EKOLOJİK) TARIM COĞRAFYASI

Yıl 2010, Cilt: 9 Sayı: 32, 402 - 424, 01.06.2010

Öz

ÖZ
Dünyada yaşanan hızlı nüfus artışına bağlı olarak, birim alandan ve evcil hayvanlardan en yüksek verimi alabilmek amacıyla kimyasal ve genetik girdiler yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Ancak, bu yöntemlerin kültürel ve doğal çevre ile insan sağlığına olumsuz etkileri kamuoyunda ve bilim dünyasında tartışılmaya başlanmıştır. Çevre ve insan sağlığı kaygıları bilim adamlarını alternatif ve sürdürülebilir yöntemlerin yanı sıra organik tarım uygulamalarına yöneltmiştir. Organik tarımın ilk örnekleri 20. yüzyılın başlarında görülmekle birlikte, gelişmiş ülkelerde 1970'lerden itibaren gittikçe artan bir şekilde yayılmıştır. Ülkemizde organik tarım 1980'lerde Avrupalı şirketlerin talepleriyle başlamış ve zaman içerisinden önemli gelişme kaydetmiştir. Ancak, Türkiye'nin organik tarım açısından önemli potansiyeli bulunmasına karşın dünya toplam organik tarım üretimi içindeki payı hala düşüktür. Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin coğrafi özellikleri açısından organik tarım konusunda sahip olduğu potansiyele dikkat çekmektir. Bu araştırma yazılı kaynaklar, istatistiksel veriler, örnek arazi gözlemleri ve araştırıcılar tarafından gerçekleştirilen mülakatlara dayanmaktadır. Çalışmada organik tarımla ilgili temel problemler tespit edilerek bazı çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Coğrafya, Türkiye, Ekoloji

Kaynakça

  • Ak, İ. -Kantar, F., 2007, “Türkiye’de Ekolojik Hayvancılık Potansiyeli ve Geleceği”, I. Organik Tarım Sempozyumu 19-20 Ekim 2007, Bahçeşehir Üniversitesi, http://organik.bahcesehir.edu.tr/index.php?lang=TR&sablon_id=3&ana_id=86(12.10. 2009)
  • Aksoy, U., 2001, “Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.3-11
  • Aksoy, U. -Tüzel, Y., -Altındişli, A. -Can, H. Z. -Onoğur, E. -Anaç, D. -Okur, B. -Çiçekli, M. -Şayan, Y. -Kırkpınar, F. -Kenanoğlu, B. Z. -Çelik, S. -Arın, L. -Er, C. -Özkan, C. - Özenç, D.B., 2005, Organik (=Ekolojik, Biyolojik) Tarım Uygulamaları, Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi Bildirileri, 3-7 Ocak, 2005, Ankara, s. 291- 314
  • Bulut, İ., 2006, Genel Tarım Bilgileri ve Tarımın Coğrafi Esasları, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara.
  • Doğanay, H., 2007, Ekonomik Coğrafya 3, Ziraat Coğrafyası, Aktif Yayınları, Erzurum.
  • Er, C., 2009, Organik Tarım Bakımından Türkiye’nin Potansiyeli,Bugünkü Durumu ve Geleceği, İTO Sektörel Yayınlar, No:2009-3, İstanbul.
  • ETO, http://www.eto.org.tr/tureko.asp,(08.10.2009)
  • FAO, 2002, Organic Agriculture, Environment and Food Security(edited by Nadia El-Hage Scialabba DOCREP/005/Y4137E/Y4137E00.HTM(05.10.2009) Hatam), Chapter 4, Rome http://www.fao.org/
  • Foglia, P.,2007, Organic agritourism, bio-educational farms and rural development, Italy, International Confference On Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, Presentations, Fao, Rome, Italy.
  • Göney, S., 1987, Türkiye Ziraatinin Coğrafi Esasları I, İstanbul Ü. Yay. No:2600, Coğrafya Bölümü Yay. No:110, İstanbul.
  • Gündüz, M. -Koç, D., 2001, “Türkiye’de Organik Tarım Ürünleri İhracatının Dünü, Bugünü ve Geleceği”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.30-36.
  • Higgiston, J. -Erkut, Y., 2006, Turkey Organic Products Organic Production 2006, USDA Foreign http://www.fas.usda.gov/gainfiles/200605/146197826.pdf(09.10.2009). Service, GAIN Report Number: TU6020,
  • İTO, 2006, Organik Tarım Analizi ve AB Pazarı Fırsatı, İstanbul Ticaret Odası Yay No: 2006-12, İstanbul.
  • Karlı, M., 2006, Organik Tarım ve Hayvancılık, Uğurer Tarım Kitapları, Kayseri.
  • Kayahan, S., 2001, “Ekolojik Tarımda İç Pazarın Gelişimi”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.24-30.
  • Kırımhan, S., 2005, Organik Tarım Sistemleri ve Çevre Kitabı, Uğurer Tarım Kitapları (Bireysel Yayın), Ankara.
  • Niggli, U. -Earley, J. -Ogorzalek, K., 2007, “Organıc Agrıculture And Envıronmental Stability Of The Food Supply”, International Confference On Organic Agriculture and Food Security, 3-5 May 2007, OFS/2007/3, Fao, Rome, Italy, s.2.
  • Özdoğan, M. -Önenç, A. -Taşkın, T., 2006, “Türkiye’de Organik Hayvancılığa Dayalı Agro- Turizm Olanakları”, Türkiye III. Organik Tarım Sempozyumu Bildiri Özetleri, 1-3 Kasım 2006, Yalova, s.23-24.
  • Saner, G. -Engindeniz, S., 2001, “Hayvancılıkta Organik Üretime Geçiş Olanakları ve Türkiye Üzerine Bir Değerlendirme”, Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 14-16 Kasım 2001, Antalya, s.124-134.
  • Şayan, Y. -Polat, M., 2002, “Ekolojik (Organik, Biyolojik) Hayvansal Üretimin Temel İlkeleri” (Organik Tarım, Editör: Muzaffer Ağar), Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İzmir İl Müdürlüğü ve ETO Yay., İzmir, s.139-151.
  • II. Tarım Şurası, 2004, Bitki Yetiştiriciliği, Bitki Koruma ve Çevre Sağlığı Raporu (III.Komisyon), Ankara,http://tarimsurasi.tarim.gov.tr/PDFLER/ III.Komisyon.pdf, Ankara (10.10.2009).
  • http://www.tarim.gov.tr/uretim/Organik_Tarim,Organik_Tarim_Statistikleri.html(02.06.2009)
  • http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=uretim/organiktarim/organik_tarim.htm&cu rdir=\uretim\organiktarim&fl=organiktarim_taslak_strateji.htm(13.09.2008)
  • http://www.fao.org/organicag/faq.jsp(24.09.2008)
  • http://www.ciftcitv.com/haber.php%3Fhaber_id%3D382&usg(18.10.2009)
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Eren Yürüdür Bu kişi benim

Hasan Kara Bu kişi benim

Kenan Arıbaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2010
Gönderilme Tarihi 10 Eylül 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 9 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA Yürüdür, E., Kara, H., & Arıbaş, K. (2010). TÜRKİYE’NİN ORGANİK (EKOLOJİK) TARIM COĞRAFYASI. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9(32), 402-424.

   21765     

Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.