The main aim of the research is to investigate problems encountered implementing project and performance tasks according to teachers' opinions. A scale was developed by researcher in order to identify problems faced in implementing project and performance tasks in the research in which the scanning model was used. The research universe consisted of 133 primary education schools in Eskişehir and 1910 expert teachers working in them while the sample consisted of 24 primary education schools randomly chosen and 242 expert teachers working in them. It was summarized as frequency (f) and percentage distribution of problems faced in implementing project and performance tasks according to teachers' opinions. Meaningful differences were researched by using T-test for gender, one-way analysis of variance (ANOVA) for variables like field of study and educational attainment. Tukey multiple comparisons test was performed in order to identify groups in which there were meaningful differences in ANOVA results. Here are some results get by research: Lesson periods defined for performance tasks aren't enough to implement them in classroom, in that, it needs additional learning opportunities. Students get their project and performance tasks done to either their families or someone else. Furthermore, students spends time playing games or something like that on internet or at internet cafes under the pretext of researching project and performance tasks, then internet addiction grows. Finally, coming together and studying as pair or groups become problem for the students in implementing group project tasks.
Araştırmanın amacı, ilköğretim programlarında yer alan proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunları öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Tarama modelinde desenlenen araştırmada, araştırmacı tarafından proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunları belirlemeye yönelik ölçek geliştirilmiştir. Araştırmanın evreni Eskişehir'deki 133 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 1910 branş öğretmeni olup örneklem ise tabakalı örnekleme ile seçilen 24 ilköğretim okulu ve bu okullarda görev yapan 242 branş öğretmenidir. Öğretmen görüşlerine göre proje ve performans görevlerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunların frekans (f) dağılımı ve yüzde (%) şeklinde özetlenmiştir. Cinsiyet için bağımsız t-testi; branş ve öğrenim durumu gibi değişkenlerde ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yapılarak anlamlı farklılıklar araştırılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için Tukey çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bazı bulgular şunlardır: Performans görevlerinin sınıf içinde yapılabilmesi için ders saatleri yetmemekte, ek çalışma saatleri gerekmektedir. Öğrenciler proje ödevlerini ailelerine ya da başkalarına yaptırmaktadır. Öğrenciler proje ve performans görevi araştırma bahanesi ile internette ya da internet kafede oyun vb. şeklinde çok fazla zaman harcamakta ve öğrencilerin internet bağımlılığı artmaktadır. Grup projelerinin yapımında, öğrencilerin bir araya gelmesi ve ortak çalışmaları sorun olmaktadır.
program değerlendirme ilköğretim programı ölçme değerlendirme proje ödevleri performans görevleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2010 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 9 Sayı: 34 |
Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
ESBD Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (Electronic Journal of Social Sciences), Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmiştir. Marka No:2011/119849.